Sport

Sterk optreden HAC’63-atleten tijdens het NK Cross in Hellendoorn

Hellendoorn – Op 25 en 26 februari 2023 stond het NK Cross groot in de agenda bij veel wedstrijdlopers uit heel Nederland. Op de zaterdag liepen de masters hun wedstrijden op het pittige parcours in Hellendoorn. Op de zondag mochten de jeugdige atleten en de senioren de Hellendoornse Berg bedwingen. Het was aan de koude kant, maar het zonnetje liet het er stralend uitzien. Het waren dus mooie omstandigheden, voor zowel de lopers als het publiek. Iedereen liep meerdere rondes op dit technische parcours, waarbij gestart werd rondom een manege. Het publiek kon de lopers hierdoor goed in de gaten houden. En er waren zelfs camera’s, een drone en een groot beeldscherm aanwezig.

Jeugd
De jeugd mocht beginnen op de zondag. Op de 1600 meter was het Jip Scholing die de spits afbeet voor HAC’63. Zij bouwde haar race heel goed op. In een tijd van 6:29 minuten behaalde ze een knappe achtste plaats bij de meisjes tot 14 jaar. Bij de jongengs tot 14 jaar verscheen Rafael Ruisch op de 2000 meter. Hij liep een mooie tijd van 8:29 minuten. Tijdens zijn race wist hij nog een mooi aantal atleten in te halen. Bij de meisjes tot 16 jaar kwamen Tara Benjamins en Myrthe Wolting uit voor HAC’63. Beide dames wisten deze 2600 meter lange en best pittige cross af te leggen in respectievelijk 11:14 minuten en 12:50 minuten. Bij de jongen tot 18 mocht Damian Helder als misschien wel de jongste starten op de 6100 meter. Deze afstand was inclusief de bekende kuil en mul zand op het parcours. Damian bouwde ook zijn race goed op en wist zich goed te handhaven in het sterke deelnemersveld. 25:54 minuten was zijn eindtijd. Bij de dames tot 20 jaar was het Mariëlle Lensen die de strijd, net als Damian, als één van de jongsten aan moest gaan. Petje af voor alle jonge atleten van HAC’63 dat ze hun krachten zo goed hebben kunnen verdelen in deze zware cross, want ook Mariëlle wist nog vele atleten in te halen tijdens de cross. En zo handhaafde zij zich door bijna de helft van dit ijzersterke veld achter haar te laten. Dit in een tijd van 26:10 minuten. En dat is ruim 14 kilometer per uur.

Senioren
Ook de senioren liepen hun NK op de zondag. De senioren konden kiezen uit de korte of de lange cross. Voor de mannen bestond de korte cross uit 2735 meter. Erik Leusink en Marnix Prins verschenen namens HAC’63 aan de startlijn. Erik startte goed mee en hij wist zich ook goed te handhaven in het voorste deel van het veld. Met een tijd van 8:40 minuten tikte hij bijna de 19 kilometer per uur aan. Dit was goed voor een zestiende plek. Marnix liep ook mee in dit sterk bezette veld. Met 11:33 minuten behaalde hij plaats 49. Jacelyn Gruppen en Laura Prins gaven de voorkeur aan de lange cross. Voor de dames betekende dit een afstand van 8545 meter. Jacelyn Gruppen deed het uitstekend. Ze bouwde haar race erg goed op en liet zich niet gek maken. Zo schoof ze op van plaats vier naar plaats twee. Dit betekende dus weer een NK-medaille voor Gruppen. Ze liep een mooie tijd van 30:57 minuten. Ze laat zien dat ze erg goed in vorm is en bij de nationale top behoort! Laura paste dezelfde tactiek toe, maar op een gepaste afstand van Gruppen. Bij de startronde liep ze 25e en de finish passeerde ze als 12e in een eindtijd van 34:41 minuten.

Masters
De masters liepen hun wedstrijden op de zaterdag. Dit zijn wedstrijdatleten vanaf 35 jaar. Er zijn meerdere leeftijdscategorieën. Toevallig liepen alle HAC’63-atleten de 8545 meter, bestaande uit vijf rondjes. Tamara de Vries liep mee bij de vrouwen 35 t/m 39 jaar. Met een tijd van 41:26 minuten liep ze 12,37 km/u. Ze werd hiermee negende in een erg sterk deelnemersveld. Gert-Jan Stevens nam deel aan de 8545 meter bij de mannen 35 t/m 39 jaar, misschien wel het sterkst bezette veld in jaren. Hij eindigde in 30:39 minuten net buiten de top tien, maar met een elfde plek mag hij meer dan tevreden zijn. Michiel Veldman, ook trainend bij de wedstrijdgroep van Harm- Jan, eindigde vlak achter Stevens. Hij moest slechts tien seconden toegeven en werd hiermee twaalfde. Harm-Jan Martens liep zelf ook mee. Hij nam deel in de categorie mannen 40 t/m 44 jaar. Met een eindtijd van 30:55 minuten werd hij knap vijfde! Hij kwam minder dan een minuut te kort voor het podium. Arjan Gruppen liep ook mee in deze categorie. Met een tijd van 34:31 minuten liep hij bijna 15 kilometer per uur. Erg knap op dit parcours bestaande uit mulle zandpaden en vele hoogtemeters, door maar liefst twee keer de diepe zandkuil te bedwingen. Rob van de Graaf zette een topprestatie neer. Hij liep precies 15 kilometer per uur gemiddeld. Na afloop mocht hij zich melden bij het podium, want hij kreeg namelijk het zilver omgehangen bij de mannen 60 t/m 64 jaar. En alsof dat nog niet genoeg was, mocht hij zich nog een keer melden. De mannen van HAC’63 deden namelijk ook mee aan een teamklassement. Voor de vereniging wisten ze de bronzen medaille binnen te slepen.

Foto: H. Prins

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen