Nick Waterink derde op WK dammen Blitz

Gomel/Hoogeveen – Gisteren stond het wereldkampioenschap jeugddammen in Wit-Rusland in het teken van het sneldammen. De Hoogevener Nick Waterink behaalde een geweldige prestatie met een derde plek. De andere Hoogeveners eindigden op de volgende plekken: Wouter Sosef 9e, Roland Kreeft 14e en Lisa Scholtens 18e.

Nick Waterink speelt zijn laatste jeugd-WK, aangezien hij in 2019 geen jeugdspeler meer is. “Ik wil nog één keer het onderste uit de kan halen”, zei de ambitieuze Nick voorafgaand het toernooi. “Ik voel dat er een topklassering in zit.” Zijn voorspelling komt uit, want gisteren is hij op het onderdeel sneldammen derde van de wereld geworden. Een geweldige prestatie van de Hoogevener, want nog nooit heeft hij het podium op een WK weten te behalen. Kampioen werd de Nederlander Wouter Wolff en de Oekraïner Denis Mezhenin tweede.

Bij het sneldammen, ook wel ‘Blitz’ genoemd, vinden er negen ronden plaats. Het speeltempo is behoorlijk vlot: 5 minuten plus 3 seconden per zet. Waterink had een goed toernooiverloop. Zo versloeg hij in de eerste ronde de Pool Polinceusz en in de derde ronde de sterke Rus Bursuk. Dit gaf veel vertrouwen voor de Hoogevener. Langzaamaan bouwde hij zijn score op. In de zesde ronde rolde hij de Mongool Bayasgalan op en hierdoor kwam het podium dichterbij. Echter, Wouter Wolff stak er een stokje voor, maar dat weerhield Waterink niet om op het eind een extra beetje gas te geven. In de voorlaatste ronde hield hij internationaal meester Jitse Slump op een puntenverdeling en het slotakkoord was een eindspeloverwinning op de Ivoriaan Tra en hierdoor kwam hij uit op een fraaie score van 12 punten.

Voor Waterink is het toernooi nog niet afgelopen, want in het algemeen wacht hem een mooie taak: het verdedigen van de koppositie. Op dit moment gaat hij met negen punten aan de leiding. De spanning is om te snijden, want hij wordt achtervolgt door ook twee negenpunters. Vandaag worden er twee rondes gespeeld en morgen de laatste. Wordt Waterink de eerste Hoogeveense wereldkampioen?
De andere Hoogeveners hebben ook goede vooruitzichten op een mooie klassering. Zo speelt Wouter Sosef bij de aspiranten een geweldig toernooi en mag met acht punten de vierde plek bezetten. Een leuke Houdini-positie om in de laatste drie rondes proberen om via een goocheltruc de top-3 binnen te treden. Bij de pupillen zit Roland Kreeft ook in de plus. Op dit moment heeft hij 7 punten na zes ronden. Een eindsprint kan hem naar de top brengen. Dit laatste geldt ook voor Lisa Scholtens die ook 7 punten heeft bij de pupillen meisjes.
Alles wordt binnen 48 uur duidelijk. De ontwikkelingen zijn te volgen op de site van damclub Hoogeveen: www.damclubhoogeveen.nl.

Verslag: Zainal Palmans Foto: Rick Hakvoort