Sport

Jeugddammers vechten voor punten op WK

Izmir / Hoogeveen –  Het wereldkampioenschappen voor jeugddammen zit er alweer op. Zondag werd er traditioneel afgesloten met het WK sneldammen. De Hoogeveense jeugddammers, Nicole de Vries (16), Roland Kreeft (13) en Siebe Kortleven (8) hadden het behoorlijk zwaar op een sterk bezet WK.

Nicole speelde startte bij de aspiranten meisjes enorm goed en speelde sterke remises tegen de gehele top-3 van het WK. Een knappe prestatie van de Nederlands kampioene die vijf jaar geleden voor het laatst meedeed aan een WK. Ze moest diepgaan voor de punten en dat kostte veel energie waardoor de tweede helft van het toernooi stroef ging. Ze eindigde als beste Nederlandse met negen punten op een 16e plek van de 29 deelnemers. Het sneldammen ging beter met een 12e plek.

Roland heeft een succesvol seizoen achter de rug. Hij werd dit jaar tweemaal Nederlands kampioen: algemeen en sneldammen. Op het WK voor pupillen had hij zware concurrentie van de Russen en de Aziaten (China en Mongolië). Zijn toernooi startte voortreffelijk met twee technische overwinningen, maar moest in de derde ronde zijn meerdere erkennen tegen de Rus Prokopiy Govorov, de wereldkampioen. Daarna herstelde hij zich sterk door een Est hardhandig te verslaan. Maar na het incasseren van een tweede nederlaag tegen de Chinees Zerui Chen, probeerde hij een alles of niets poging om hoog te eindigen in het klassement. Ondanks zijn inspanningen voor de punten, kwam het in de partij er niet altijd uit. Hij eindigde als beste Nederlander met 9 punten op een 15e plek van de 30 deelnemers. Bij het sneldammen herhaalde hij dit kunststukje.

De achtjarige Siebe debuteerde op het WK voor welpen. Hij moest in het begin wennen aan het niveau en startte ook met twee leerzame nederlagen. Maar hij gaf niet op en knokte zich terug in het toernooi met sterk combinatief spel. Het toernooi kon voor hem wel langer duren, want op de laatste dag won hij twee partijen. Met negen punten eindigde hij op een verdienstelijke 18e plek van de 30 deelnemers. Bij het sneldammen werd hij met hetzelfde puntenaantal 20e. Siebe is ook volgend jaar nog welp, dus hij krijgt vast en zeker nog een tweede kans.

Foto: Marianne Veld

Op de foto: Roland, Nicole en Siebe (vooraan)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen