HZVV krijgt Hoogeveen na rust op de knieën

Hoogeveen – HZVV heeft de finale van het toernooi om de Offerein bokaal bereikt door een 4-1 zege op zaterdag derdeklasser Hoogeveen. De eersteklasser kende voor rust veel moeite met de taai verdedigende buurman en kwam niet verder dan een 1-1 ruststand. Na de thee maakte de thuisclub het verschil en kreeg vooral in de slotfase genoeg kansen om de score veel hoger uit te laten vallen. HZVV speelt in de finale tegen Hoogeveen zondag en Hoogeveen zaterdag strijdt om de derde plaats tegen Germanicus.

Door Reinier de Boer 

HZVV-trainer Gert van Duinen gebruikte vrijdag tegen Erica nog 21 spelers, maar in de halve finale kwamen zeventien spelers in actie. Zijn collega Edward Sabandar gebruikte achttien spelers. HZVV begon met de vijf nieuwelingen in de basis en miste Yannick Manusiwa. HZVV startte moeizaam aan het duel al had de thuisclub wel het meeste balbezit. Hoogeveen beperkte zich voornamelijk tot verdedigen, maar stond goed en gaf tot twintig minuten weinig weg. Daarna kwamen de eerste kansen voor HZVV via Romano Djababoe, Fabian Stevens en Luke Millar, maar de precisie ontbrak. Het was wel een duel op de helft van Hoogeveen, maar HZVV was te slordig in de passing. Na een half uur kon HZVV een gaatje vinden en na een splijtende pass schoof Luke Millar de bal langs doelman Raymon Slot in de touwen. Na een half uur wisselde Gert van Duinen vijf spelers. Even later werd Hoogeveen voor het eerst gevaarlijk en Marcel Linthorst kreeg meteen een dot van een kans, want vrij voor Hidde Streutker mikte hij in kansrijke positie naast. Nadat Lorenzo Valente en Arjan Akkerman goede kansen om zeep hielpen was de slotfase van het eerste bedrijf voor de gasten. Eerst schoot Marco Santing nog te slap in, maar op slag van rust zorgde Brian Leepel voor de verrassende gelijkmaker en had Hoogeveen bijna het maximale uit de hoeveelheid kansen gehaald.

Na rust bleef het beeld hetzelfde. HZVV viel aan en Hoogeveen verdedigde stug en hoopte op een uitval via onder andere nieuweling Roy Strijker. HZVV probeerde het tempo hoog te houden, maar bleef onnauwkeurig in de passing. Het kreeg wel kansen via Fabian Stevens, Sander Dzemidzic en Kelly Joao, maar dat verontrustte Hoogeveen nog niet. Toch brak na tien minuten het verzet van de blauwwitten, want na een corner van Paul Bangura kopte Alex Zomer knap in. HZVV bleef de opbouw van Hoogeveen in een vroeg stadium verstoren en dat leverde vaak al gauw balbezit op. Hoogeveen kwam zo nu en dan over de middenlijn, maar werd niet echt gevaarlijk. Het overwicht werd groter en HZVV kreeg kansen genoeg via Yoran Popovic en Kelly Joao, maar het vizier stond nog niet op scherp. Na een uur bracht Van Duinen de gewisselde spelers weer in en die brachten weer nieuwe energie in de ploeg. Romano Djababoe zag zijn kopbal van de doellijn gehaald worden en Luke Millar verscheen vrij voor Slot, maar de doelman bracht redding. Een kwartier voor tijd stond Hoogeveen even uit de organisatie en daar profiteerde HZVV direct van. Noah ten Brinke zag Romano Djababoe vrij staan en de spits verschalkte Raymond Slot met een bekeken lob. Dat was de genadeklap voor Hoogeveen, dat de schade beperkt wilde houden door achterin op een lijn te verdedigen, waardoor HZVV regelmatig buitenspel stond. Toch kreeg HZVV kansen voldoende om een ruime score te realiseren. Luke Millar strandde op Slot en een schot van Romano Djababoe pareerde de keeper van Hoogeveen. HZVV gaf haar tegenstander geen centimeter ruimte en Hoogeveen kwam er moeilijk meer uit. Vlak voor tijd werd het overwicht van de thuisclub uitgedrukt in een vierde treffer. Luke Millar zette vanaf links voor en de volledig vrijstaande Romano Djababoe had de hoek voor het uitzoeken: 4-1. Dezelfde Djababoe was kort daarna nog zelfs dichtbij de 5-1, maar na de voorzet van Kelly Joao redde Raymond Slot knap op de inzet van de HZVV-nieuweling.
HZVV speelt vrijdagavond om 20.45 uur de finale bij en tegen Hoogeveen. Om 19.00 uur trapt Hoogeveen zaterdag af tegen Germanicus in de strijd om de derde plaats.

HZVV-Hoogeveen zaterdag 4-1 (1-1)
31. Luke Millar 1-0, 45. Brian Leepel 1-1, 54. Alex Zomer 2-1, 73. Romano Djababoe 3-1, 87. Romano Djababoe 4-1. Scheidsrechter: M. Huisman. Toeschouwers: 300.
HZVV: Streutker; Wijma (31. Bangura), Zomer (60. Wijma), Raza (60. Hosseini), N. ten Brinke (31. Akkerman); Valente (60. N. ten Brinke), Hosseini (31. Joao), Stevens (60. Djababoe), Dzemidzic (60. Millar), Millar (31. Hup), Djababoe (31. Popovic).
Hoogeveen: Slot; Stenvert (22. J. de Haas), R. de Haas (46. De Blecourt), Santing (46. Reinders); Vreeling (60. R. de Haas), Hartman, Leepel (46. Seinen), M. Strijker (60. Santing), Dissel (70. Vreeling); Linthorst (60. Leepel), R. Strijker.