Hoogeveense E-schakers plaatsen zich voor NK

Pesse – De Hoogeveveense E-schakers (t/m 10 jaar) hebben zich zaterdag geplaatst voor het NK teamschaken. Het team vormde een mooie eenheid en waren al vroeg in het toernooi vrijwel zeker van plaatsing voor het NK.

Het toernooi voor jonge clubschakers uit Drenthe, Friesland en Groningen werd zaterdag in De Wenning in Pesse gehouden. De teamstrategie werkte goed. Besher Mousa wist op bord 1 bijna alle partijen te winnen. Op de andere borden wisten Nathan Liu en Dieuwke Inia regelmatig een puntje mee te snoepen en zo de kwalificatie veilig te stellen. Op bord 2 speelde Tieme Hogerwerf een erg sterk toernooi. Hij had alleen de pech dat hij tegen spelers moest die al veel langer op schaken zitten. Tieme maakte het hen regelmatig erg lastig, maar trok dan toch aan het kortste eind.

Achteraf gezien was de derde ronde de beslissende wedstrijd tegen De Paardensprong. Halverwege dit duel stond het 1-1. Nathan en Dieuwke speelden erg spannende partijen met wisselende kansen. Dieuwke was goed aan haar partij begonnen, maar kwam toch achter te staan. Dieuwke bleef echter sterk verdedigen en wist er toch nog remise uit te halen. De uitslag van dit duel hing nu van Nathan af. Nathan speelde sterk, maar zijn tegenstander ook. Uiteindelijk was Nathan net wat handiger in het eindspel. Toen hij gewonnen kwam te staan, speelde hij de partij mooi naar mat uit.

Uiteindelijk hadden de Hoogeveners zelfs nog een beetje pech. Anders had er een vierde of zelfs een derde plek ingezeten.

Besher Mousa, Dieuwke Inia, Nathan Liu en Tieme Hogerwerf met hun NK-tickets. Foto Jeroen Bottema