Hoogeveense damjeugd naar WK

Hoogeveen – Vier jeugdspelers van de Hoogeveense damclub vertrekken zaterdag naar Wit-Rusland voor het wereldkampioenschap jeugddammen. De talenten van ‘Team Hoogeveen’ zijn: Nick Waterink (junioren), Wouter Sosef (aspiranten), Roland Kreeft (pupillen) en Lisa Scholtens (pupillen meisjes). Zij zullen namens Nederland een gooi wagen naar de wereldtitel in het algemeen toernooi en bij het sneldammen. Het toernooi wordt in de stad Gomel gehouden van 28 oktober tot en met 3 november.

Door Zainal Palmans
Damclub Hoogeveen barst van het damtalent. Er wordt veel gedaan aan dampromotie op basisscholen en talentontwikkeling. De Hoogeveense jeugdafdeling (ca. 50 jeugdleden) is de grootste van Nederland en de investeringen betalen zich uit met een vierkoppige delegatie. Al jarenlang mag Hoogeveen zichzelf rekenen tot één van de hofleveranciers van de KNDB.
Voor Nick Waterink (19) is dit zijn laatste kans om het podium te geraken, want in 2019 is hij officieel senior. In de zomer behaalde hij net geen podiumplek op het EK en eindigde vierde. Echter, is het voor hem niet onbekend om mee te dingen aan de top. Als laatstejaars pupil vervorderde hij in Nederland de nationale titel en op het wereldtoneel een prachtige derde plek. “Ik heb me goed voorbereid op het WK en ik ben enorm gemotiveerd voor een top-3 klassering”, zei Waterink gedreven. “Nu moet ik gaan pieken.”

De leerling van Waterink, Wouter Sosef (14), heeft zich ook gekwalificeerd via het aspiranten NK. De talentvolle telg is oerdegelijk en kan enorm snel calculeren. Hij is goed klaargestoomd door zijn trainer. Voor Sosef wordt dit zijn eerste WK. Vorig jaar eindigde hij 18e op het EK. “Een podiumplek zal heel lastig worden. Het zal voor mij enorm leerzaam worden en ik ga vooral genieten”, blikt Sosef vooruit.
Damfanaticus Roland Kreeft (12) heeft al enorm veel internationale ervaring opgebouwd in zijn prille damcarrière. Al in 2015 stond hij zijn mannetje op het wereldkampioenschap in Beilen. Zijn ontwikkeling werd ging als een sneltrein. Zo is hij tweemaal tweede van Nederland en wordt dit alweer zijn vierde WK. “Ik mijn speelstijl geüpdatet. Ik kan zowel actief uit de hoek komen, maar kan me ook degelijk opstellen met een meer verdedigende strategie. Ook heb ik samen met mijn trainer hard gewerkt aan mijn openingskennis om zo niet voorspelbaar te worden voor mijn tegenstanders”, zegt Kreeft vol uitgelaten over zijn voorbereidingen.

Damcrack Lisa Scholtens (13) heeft voor dit WK haar zinnen gezet om mee te strijden in de top. De drievoudig Nederlands kampioene eindigde op het vorige WK op een prachtige zesde plek. “Mijn doelstelling is een top-5 klassering”, zegt Scholtens met vuur in haar ogen. “Ik voel me mentaal goed en zit lekker in mijn fel. Ik vind het altijd een genot om op het hoogste podium te spelen.” De boomlange damster heeft een levensgevaarlijke stijl en ze kan van iedereen winnen. In de loop der jaren is ze ook sterker geworden in het verdedigen van een zwakke positie. In haar voorbereiding heeft ze damles gekregen van wereldkampioene vrouwen Natalia Sadowska uit Polen. Ook haar grote zus Jasmijn Scholtens en Europees kampioene Nicole de Vries hebben met haar gespard. “Ik had een uniek trainingsprogramma afgelopen maanden en werd enorm goed geholpen door Natalia, Jasmijn en Nicole. Ik ben hun zeer dankbaar.”
Op de damclubsite van Hoogeveen: www.damclubhoogeveen.nl kan men de ontwikkelingen van de vier toppers volgen.

 


Foto: Eva Houtjes