Dit weekend Nederlandse kampioenschappen voor Z.P.C

Hoogeveen  – Voor de junioren/jeugd zwemmers van Z.P.C. Hoogeveen staan dit weekend de Nederlandse kampioenschappen in Eindhoven op het programma. Veertien zwemmers en zwemsters zullen aan de start verschijnen, waarbij de één, een voller programma heeft dan de ander.

Dit jaar gaan voor het eerst de jongens geboren 2006 (junioren 1) mee en daar heeft Hoogeveen drie goede zwemmers.
Olivier Wilbers heeft een druk weekend voor de boeg met zijn favoriete afstanden de 100, 200 en 400m vrije slag, waar hij bij de minioren finales de nodige medailles op heeft gepakt.
Nu als junior zal het moeilijker worden maar hij zal er zeker voor gaan en daarnaast maakt hij uitstapjes naar de rugcrawl en wisselslag.
Tiamo van der Veen zal het niet minder druk hebben, voor hem is het spannend of hij zijn Nederlandse titel kan verdedigen op de 100m rug met daarnaast natuurlijk zijn, misschien wel beste afstand, de 200m rug.
Cai Mink is van dezelfde leeftijd en voor hem wordt het de eerste keer dat hij naar de Nederlandse Kampioenschappen mag, hij heeft alleen een start bewijs voor de 50m vrije slag.
Bij de meisjes is de jongste jaargang 2007 en daar zullen Carlijn Gruppen en Jasmijn Sterken starten op veel afstanden, waarbij ze goed geplaatst zijn.
Beide kunnen erg goed zwemmen en het kan maar zo zijn dat ze dicht bij de medailles gaan eindigen.
Bij de meisjes 2006, Charley Blide, die ondanks dat ze het wat moeilijker had de laatste tijd nog steeds heel hoog op de ranglijsten te vinden is.
Mooie tijden op de rugcrawl en daar zal zij vooral laten zien dat ze een hele goede zwemster is.
Bij sommigen staat ze iets lager maar wel met tijden die dicht bij de bovenste zwemsters in de buurt komen en misschien valt alles op zijn plaats en kan zij nog voor verrassingen zorgen.
Van de familie Peeks zijn er dit weekend drie jongens actief waarvan Flynn en Mac beide twee keer mogen starten, op de limieten die op de valreep nog werden gehaald.
Owen zal zich helemaal op de 1500m vrije slag storten en dat is ook zijn beste afstand waarop hij goed uit de voeten kan.
Daarnaast mag hij nog op de 200m, 400m vrije slag en de 400m wisselslag aan de start verschijnen, allemaal zware afstanden die hem op het lijf geschreven zijn.
Mirthe Schenkel is jeugd twee en zij zal vooral op de schoolslag in de top mee gaan doen, ze zwemt dit Kampioenschap ook een aantal andere nummers.
Bij de schoolslag werd ze op 50m bad afgelopen zomer Nederlands Kampioene en zij zal zeker weer gaan proberen met een medaille naar huis te keren.
Bij de meisjes geboren 2004 zijn het Dominique Dingshoff en Charlotte Wilbers die samen op de 200m, 400m en de 800m vrije slag aan de start zullen verschijnen maar Charlotte zal ook op de 100m en 200m rug starten.
De 200m en 400m wisselslag heeft zij ook aan haar lijstje toegevoegd en zij zal daarnaast met drie estafettes een druk programma krijgen.
Zij heeft in haar junioren jaren altijd mee gedaan in de verdeling van de medailles, maar zal nu onbevangen kunnen gaan zwemmen omdat zij samen met meisjes van een jaar ouder voor de medailles zal gaan strijden en dat lijkt te hoog gegrepen.
Coen de Lang gaat voor de rugcrawl, de 100m en de 200m liggen hem beide goed en als het gaat zoals hij wil zal hij daar mooie dingen op laten zien.
Hij is net als Mirthe, Charlotte, Dominique en Owen jeugd zwemmer, die in de ochtend op de 100m nummers de series zwemmen en zich dan kunnen plaatsen voor de beste tien die de finales gaan zwemmen in de middag.
Bij de 200m en langere nummers zullen de finales rechtstreeks zijn en zal het dus direct moeten gebeuren en is er geen tweede kans in een finale.
Bij de junioren meisjes en jongens junioren 1 en 2 zullen alle afstanden direct voor de medailles gezwommen worden, maar de jongens junioren 3 en 4 kunnen meestrijden voor een plaats in de finales bij de jeugd.
Naast al deze persoonlijke afstanden zwemmen de meisjes nog drie estafettes.
De 4 x 100m en 200m vrije slag en de 4 x 100m wisselslag, waar Senna van der Veen samen met Mirthe Schenkel, Dominique Dingshoff en Charlotte Wilbers in zal zwemmen. foto:Jessica van Dijk