Dammers MTB kansloos ten onder

Hoogeveen – Zaterdag werden de dammers van M(ijnheer) T(ruck) B(anden) geveegd door Denk en Zet Culemborg met 5-15. De Culemborgers sloegen vijfmaal toe, terwijl niemand won van Hoogeveense zijde. Met deze uitslag staat Hoogeveen op de laatste plek in de ereklasse. Wel succes was er voor het tweede team van Hoogeveen tegen Hijken DTC 3: 11-9. Het derde team verloor met 6-14 van Het Noorden 2 uit Groningen.

Culemborg opende de score. Maarten Wichgers had het zwaar tegen de talentvolle jeugdspeler Simon Harmsma. Harmsma sloot zichzelf op en kreeg hierdoor een zogeheten ‘naamloos skelet’ op het bord. Het was Wichgers niet gelukt om een sterk tegenplan te verzinnen waardoor de jeugdige damtalent meer ruimte kreeg om de partij af te maken (0-2).

Invaller Alberto Waterink, normaal spelend voor het derde, mocht een potje keepen tegen de Wit Russische jeugdspeler Uladzislau Valjuk. Waterink opende rustig en probeerde zijn eigen spelletje te spelen. Dit ging lange tijd goed, maar in het middenspel voerde Valjuk de druk op en veroverde een voor een de strategische velden (0-4).

De nummer drie van de wereld, Nick Waterink, pakte het eerste punt tegen grootmeester John van den Borst. Waterink speelde heel vakkundig een aanvallende opzet van zijn tegenstander tegen en met gewiekste zetten bereikte hij voordeel. In het slot van de partij plaatste Waterink nog een valkuil, maar helaas trapte Van den Borst er niet in (1-5).

Ook Natalia Sadowska behaalde een punt. Sadowska speelt over een week om de wereldtitel tegen de Letse Zoja Golubeva. Tegen Tjeerd Harmsma speelde ze een degelijke pot en kwam nergens in gevaar (2-6).

Martijn Vissers kwam met een ongewone opening aanzetten tegen de Afrikaanse grootmacht Jean-Marc Ndjofang. Vissers speelde enorm actief, maar daar was Ndjofang niet echt van onder de indruk. In het middenspel dacht Vissers zijn korte vleugel goed te ontwikkelen, maar werd verrast door een verdiepende doorbraakcombinatie (2-8).

Ook Zainal Palmans moest een nederlaag incasseren tegen topspeler Paul Oudshoorn. Palmans had zijn muur stevig gebouwd tegen de centrumschijven van Oudshoorn, maar brak het daarna ook zelf af na een slordige zet (2-10).

Wel was er een succesje voor Jan van de Veen die knap grootmeester Bassirou Ba op remise hield. In het klassieke speltype kreeg Ba geen grip op de stand en met enkele vereenvoudigingen zag Van de Veen de remise in zicht (3-11).

Teamleider Rick Hakvoort speelt een sterk seizoen. Ook in deze wedstrijd kwam hij nauwelijks in gevaar tegen kopman Pim Meurs. Laatstgenoemde speelde met een korte vleugel opsluiting, maar dat was van korte duur. Al snel werd het decor gewisseld voor een klassieke telling. Hakvoort maakte geen vergissingen (4-12).
Klaas Hendrik Leijenaar heeft niet de vorm van vorig seizoen te pakken, want toen scoorde hij aan de lopende band en eindigde aan het einde van het seizoen op een formidabele plus 4 score. Zaterdag mocht hij weer tegen Pieter Steijlen. Net zoals vorig seizoen kwam er een spannende stand op het bord. Leijenaar had een betere stelling en kon in het middenspel ijzersterk doorpakken. Helaas trapte hij op de rem zodat Steijlen kon counteren (4-14).
Maikel Palmans moest dan maar de eer redden tegen KNDB-voorzitter Ebbo de Jong. Palmans leek richting een gestroomlijnde overwinning af te stormen, maar zijn tegenstander gaf geen cadeautjes (5-15).
Over twee weken wacht er een belangrijke wedstrijd tegen Tilburg. Voor MTB Hoogeveen een mogelijkheid om de score op hoog te schroeven naar vier punten. Verslag; Zainal Palmans
Op de foto: Maarten Wichgers.
Foto: Eva Houtjes