42ste editie van Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi in aantocht

Steenwijksmoer: De 42ste editie van het Protos Weering zaalvoetbaltoernooi is in aantocht. Op 22 december 2018 vanaf 18.00 uur gaat deze editie van start in twintig hallen tegelijk en een van de honderd deelnemende teams zal op zaterdag 5 januari 2019 gehuldigd worden als de winnaar. Mag derdeklasser Elim opnieuw de beker met de grote oren omhoog houden of krijgt het 42ste toernooi een nieuwe winnaar? De poule-indeling is net bekend gemaakt en de spanning loopt steeds hoger op bij de deelnemers en het publiek totdat het voetbalspektakel weer van start gaat.

Er zijn in vergelijking met het vorige toernooi zes mutaties in het immense deelnemersveld. Drienerlo, Sweel zaterdag, Voorwaarts Westerhaar, Turkse Kracht, vv Leo en Nieuwleusen doen deze editie niet meer mee. Er zijn diverse redenen voor hun vertrek. ‘We hebben te maken met fusies, want Sweel zaterdag bestaat bijvoorbeeld niet meer,’ zegt voorzitter Gradus Zwiers, die zijn tweede toernooi als voorzitter gaat mee maken. Drienerlo is vorig jaar weggebleven en die heeft daarom geen uitnodiging gekregen. Daarnaast kan een wisseling van de wacht bij de trainersstaf een reden zijn om niet meer mee te doen.’ De nieuwelingen zijn zondag hoofdklasser MVV Alcides, zondag vierdeklasser Gasselternijeveen, zondag derdeklasser Musselkanaal, zaterdag vijfdeklasser VEV, derdeklasser Achilles 1894 (zat), en zaterdag derdeklasser sc Rouveen. Door de komst van Alcides nemen deze keer alle drie clubs uit Meppel deel aan het toernooi.

Wat betreft de sporthallen waarin gespeeld wordt tijdens de voorronde, is er een wijziging. De sporthal De Citadel in Ommen is op 22 december niet beschikbaar en daar wordt dus deze keer in de voorronde niet gespeeld. Daarvoor in de plaats wordt er in de nieuwe sporthal Het Punt in Vroomshoop gespeeld. Verder wordt er in dezelfde hallen gespeeld als tijdens de vorige editie. De voorronde is weer een enorme aanslag op het vrijwilligerspotentieel van Protos, want er zijn dan maar liefst tweehonderd vrijwilligers in de weer om alles goed te laten verlopen. In verband met enkele incidenten tijdens het vorige toernooi ziet de organisatie er op toe dat er in elke hal een AED aanwezig is en dat er iemand is die het apparaat kan bedienen. Voorzitter Zwiers adviseert de ploegen om ook in de kwartfinale suppoosten mee te nemen naar de sporthallen. ‘Het is geen verplichting, maar we zouden dat zeer op prijs stellen als het wel gebeurt. Vanaf de halve finale is het verplicht.’ Het inzetten van twee scheidsrechters is tijdens het vorige toernooi uitstekend bevallen. ‘Ja, dat is een verrijking voor het toernooi. Dit gaat nu ook weer vanaf de kwartfinales gebeuren.’ Tijdens het hele toernooi worden er maar liefst 76 scheidsrechters ingezet en de motivatie van scheidsrechters om deel uit te maken van het populaire zaalvoetbaltoernooi is de laatste jaren enorm gegroeid. ‘Tien jaar geleden konden we heel moeilijk scheidsrechters bereid vinden om bij ons te fluiten. Nu willen scheidsrechters heel graag bij ons fluiten en dat is geweldig,’ zegt Zwiers. ‘Vanaf de kwartfinale wordt er door scheidsrechters ook weer gebruik gemaakt van headsets, want ook dat was vorig jaar een groot succes. De scheidsrechters hebben dan contact met elkaar. In de finale hebben ze ook contact met de tijdwaarnemers.’ Het eerste toernooi als voorzitter is Gradus Zwiers goed bevallen. ‘We hebben als organisatiecommissie een ingespeeld team, waarbij iedereen nauw betrokken is bij het toernooi. Ik hoop dat het weer een fantastisch voetbaltoernooi zonder incidenten wordt.’

De finale zal op zaterdag 5 januari 2019 ook weer door RTV Drenthe worden uitgezonden. ‘Zij hebben gigantische kijkcijfers gehad en dat was een enorm succes. Op onze website houden we de standen en uitslagen goed bij en ook dat wordt zeer goed bekeken. In december komt de speciale krant van ons toernooi weer uit met een oplage van 126.000 exemplaren.’

Het tijdschema van het 42e PWZ toernooi is als volgt: voorronde: zaterdag 22 december 2018, kwartfinale: donderdag 27 december 2018, halve finale: zaterdag 30 december 2018, tussenronde: woensdag 2 januari 2019, finale: zaterdag 5 januari 2019. Meer info op de site van Protos Weering.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Protos Weering