Politiek

Zijn er volgend jaar nog wel paasvuren? CDA maakt zich zorgen

Hoogeveen-CDA Hoogeveen heeft tijdens de raadsvergadering van donderdag 22 december mondelinge vragen stellen over paasvuren in de gemeente Hoogeveen. De christendemocraten zijn benaderd door organisatoren van paasvuren in de gemeente. De gemeente wil nieuw beleid ontwikkelen, waarbij het voortbestaan van deze paastraditie in gevaar dreigt te komen. Het CDA vindt dit onwenselijk en vraagt om opheldering van het college. 

Paasvuren zijn in de gemeente Hoogeveen een jarenlange traditie, die ook elders in het oosten van Nederland en in andere Europese landen in ere wordt gehouden. De wortels van deze traditie zijn waarschijnlijk gelegen in de Germaanse mythologie, waar het als symbool voor vruchtbaarheid wordt beschouwd. Later kregen de paasvuren een christelijke betekenis: het werd een vreugdevuur voor de opstanding van Jezus Christus. Het CDA heeft duidelijke (rook)signalen opgevangen dat de gemeente Hoogeveen deze traditie de nek wil omdraaien.

CDA-raadslid Bert Otten licht toe: “Organisatoren van paasvuren krijgen bij het aanvragen van een nieuwe vergunning te maken met strenger beleid vanwege stikstof. Ze zijn bijvoorbeeld verplicht om een rapportage over de stikstofuitstoot aan te leveren bij de gemeente. Alleen dit onderzoek kost al meer dan 800 euro. Hierdoor wordt het bijna onmogelijk om de financiering rond te krijgen met als gevolg dat paasvuren verdwijnen.” Volgens het CDA spant het college het paard achter de wagen. Het effect kan immers zijn dat losse groepen hun eigen paasvuur zullen aansteken, waarmee de hoeveelheid stikstof niet afneemt en de veiligheidsrisico’s alleen maar zullen toenemen. Otten besluit: “Het CDA wil deze paastraditie voortzetten. Wij stellen daarom aanstaande donderdag vragen hierover in de gemeenteraad van Hoogeveen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen