Vakbonden en maatschappelijke organisaties willen snel met Van Ark om tafel

Na het goede nieuws dat Staatssecretaris Van Ark (SZW) het plan heeft ingetrokken om mensen met een arbeidsbeperking minder dan het minimumloon te betalen, wil de brede coalitie voor mensen met een arbeidsbeperking snel aan tafel met de staatssecretaris. FNV, LCR, Wij Staan Op!, Cedris, CNV, VCP en Ieder(in)) willen in gesprek over de aanpassing van de Participatiewet.

Eind juni schoven de zeven maatschappelijke organisaties aan tafel bij de staatssecretaris met het dringende verzoek het regeerakkoord te breken en loondispensatie van tafel te halen. Volgens hen lag de oplossing voor het probleem dat mensen met een arbeidsbeperking moeilijk aan het werk komen en blijven, niet in deze regeling waardoor zij onder het wettelijk minimum gaan verdienen. Het probleem ligt breder en de oplossing moet dus ook breder.

‘Wij willen een regeling die uitgaat van volwaardig werknemerschap, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen werknemers met en zonder beperking. Daarvoor was het openbreken van het huidige regeerakkoord nodig. Nu dit is gebeurd, willen wij aan tafel om te praten over èchte oplossingen. Met een paar eenvoudige aanpassingen van de loonkostenregeling is daar een regeling van te maken die aan de behoeften van werkgevers en werknemers voldoet. Daarnaast hebben wij andere voorstellen om de Participatiewet beter te laten functioneren. We zien de uitnodiging van de staatssecretaris daarom ook graag snel tegemoet,’ aldus FNV, LCR, Wij Staan Op!, Cedris, CNV, VCP en Ieder(in).

Loondispensatie zou negatieve gevolgen hebben voor mensen met een arbeidsbeperking. Zij zouden betaald krijgen onder het wettelijk minimumloon zonder opbouw pensioen en werknemersverzekeringen. Voor aanvulling van hun inkomen zouden ze afhankelijk zijn van een uitkering, met de bijbehorende bureaucratische lasten. Het CPB berekende bovendien dat loondispensatie niet tot extra banen leidt. Het kabinetsplan stuitte op veel maatschappelijke weerstand. Zo werd de petitie van Wij Staan Op! tegen de maatregel bijna 90.000 keer getekend.