UMCG Ambulancezorg: Ambulance vervoer binnen de normen

Hoogeveen: Afgelopen donderdagavond kwam fractievoorzitter Brand van Rijn van de SGP Hoogeveen, met vragen aan het college over de aanrijtijden van de ambulances van het UMCG Ambulancezorg in Drenthe. Hij was op basis van de cijfers van de ambulancezorg tot de conclusie gekomen de ambulances bij A1 meldingen regelmatig niet voldoen aan de wettelijke normen. UMCG Ambulancezorg verwees deze conclusie, in een reactie aan RTV Drenthe, naar de prullenbak.

UMCG Ambulancezorg: “Er kan niet beter worden gepresteerd”

Brand van Rijn baseerde zijn conclusies op gegevens van spoedritten (A1) van de afgelopen 6 jaar naar de ziekenhuizen in Emmen, Assen en Zwolle. Het spoedvervoer naar het Wilhelmina ziekenhuis in Assen zou in 47 % niet Deze cijfers stonden in een brief (verzonden in juli dit jaar) van Tjerk Hiddes aan de Treant Zorggroep. Daaruit zou blijken dat 23% van deze ritten niet binnen de norm van 45 minuten viel. De SGP Hoogeveen vroeg het college om in gesprek te gaan met de zorgverzekeraar Zilveren Kruis/Achmea en de verantwoordelijke minister Bruno Bruins.

Tjerk Hiddes betreurt het dat Brand van Rijn niet de moeite heeft genomen om contact met hem op te nemen want dan had hij kunnen uitleggen dat bij aankomst van de ambulance ter plaatse blijkt dat het niet altijd om acute gevallen gaat. Ook het stabiliseren van de patiënt, voor het vervoer naar een ziekenhuis, is wel eens belangrijker en neemt daardoor soms meer tijd in beslag. Volgens de directeur worden de normen in acute zaken altijd gehaald al is het vaak moeilijk door de verkeersdrukte en/of de afstand.

In Hoogeveen en De Wolden blijkt in in 93.5 % te zijn voldaan aan de aanrijtijd van 15 minuten ,de aankomsttijden staan in beide gemeenten op 7:30 minuten. Ook de tijd voor het stabiliseren van de patiënt ligt met 17 minuten onder de landelijke norm van 19 minuten. Aldus de directeur Hiddes.

Ook doen zich zaken voor zoals wachten op assistentie van een traumateam of het blijkt geen spoedgeval te zijn. In het laatste geval zal er rustiger naar het ziekenhuis worden gereden. Soms is ook het moeten wachten op assistentie van de brandweer, of moet er onderweg worden ingegrepen. De toestand van de patiënt is leidend en beïnvloed de aankomsttijd in een ziekenhuis.

De directeur komt dan ook met de reactie dat er niet beter kan worden gepresteerd en dat de normen die zijn gesteld, werkzaam zijn.

Zie ook:

Aanrijtijden ambulance-spoedritten omgeving Hoogeveen buiten wettelijke norm

UMCG weerspreekt SGP Hoogeveen: ‘Aanrijtijden ambulances altijd binnen de norm’

Hulpdiensten:Ambulance