Gemeentebelangen laakt wijziging regels tijdens de wedstrijd

Hoogeveen – “Het wijzigen van wetten, procedures en regels mag geen effect hebben op lopende zaken waarvoor al vergunningen zijn” meldt GB Hoogeveen. “Het frustreert enorm dat je veel energie steekt in het neerzetten van het beleid voor je gemeente binnen de gestelde kaders, je alle goedkeuringen hiervoor hebt gekregen en dat dan de provinciale of landelijke overheid de regels wijzigen en de goedgekeurde vergunningen ineens niets meer waard blijken te zijn” meldt fractievoorzitter Hilma Hooijer-Everts.

“Regels zijn regels, en kunnen van toepassing zijn op nieuw op te starten activiteiten, maar dit kan niet voor initiatieven die al goedgekeurd zijn. In Hoogeveen is vele jaren moeite gedaan om bedrijven (lees: veel hoogwaardige arbeidsplaatsen) naar Hoogeveen te krijgen, zoals nu yoghurtfabrikant Fage, en nu alle procedures zijn doorlopen worden de spelregels ineens gewijzigd, ook voor de lopende initatieven.” fulmineert Hooijer, “Dat regels wijzigen is te begrijpen, maar het wel zo netjes dit te doen vanaf dat moment. Je moet niet zover komen dat alles waarin je veel energie steekt en eindelijk op de rit hebt,  zomaar weer bij de handen afgebroken wordt.

Dat leidt tot disrespect naar de lokale overheid en het murw slaan van beleidsvoering”. GB stelt daarom vragen aan het college wat het effect is van de ‘Natuurdoelanalyses’ die door de provincie opgelegd zijn. Hoe raakt dit onze bouwplannen, ons doel om veel meer woningen te bouwen (“bouwen, bouwen, bouwen” was het credo van gemeente, provincie en landelijke overheid) en ons doel om nieuwe bedrijven aan te trekken voor vestiging op o.a. Riegmeer. “Van onze eigen gemeente verlangen wij een transparant en behoorlijk bestuur. Samen met Sterk Lokaal Drenthe en BBB, verlangen we dat ook van de Provinciale Overheid. Tijdens de wedstrijd behoor je niet de regels te wijzigen” zo besluit Hooijer.