Politiek

Burgemeester Karel Loohuis benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau tijdens afscheid

Hoogeveen – Burgemeester Karel Loohuis nam na 27 jaar dienst als burgemeester van Hoogeveen afscheid in Theater De Tamboer. Na drie termijnen legt hij zijn ambt als burgemeester van Hoogeveen neer. Hij is tijdens de afscheidsdienst benoemt tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau door Commissaris van de koning Jetta Kleinsma. 

Vandaag om 16:00 uur openden de deuren van Theater De Tamboer. Eerder heeft burgemeester Karel Loohuis aangegeven zijn derde en laatste termijn niet volledig af te maken, maar in zijn functie te vervullen tot een nieuwe burgemeester zou worden aangewezen. Vandaag legde hij zijn ambt als burgemeester van Hoogeveen officieel neer na 27 jaar dienst. De afscheidsdienst begon met een toespraak van Jetta Kleinsma, commissaris van de Koning. Zij benadrukte dat hij een uitmuntende bestuurder is met een groot hart voor de mens en dat dit blijkt uit zijn bereidheid om zijn ambt uit te blijven voeren tot een nieuwe burgemeester was benoemd, zodat er geen behoefte zou zijn aan een waarnemend burgemeester. Vanwege zijn grote bestuurlijke inzet en de uitstraling van Hoogeveen omtrent overerfelijke armoede en werkeloosheidsvermindering heeft Jette Kleinsma burgemeester Karel Loohuis mogen benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Na de toespraak van Jette Kleinsma was een voorstelling opgedragen over het leven van burgemeester Karel Loohuis. “Even tot hierzo”, gebaseerd op het vergelijkbare tv-programma ‘Even tot hier’ benoemde belangrijke gebeurtenissen in het leven van de burgemeester. Met quizzen die gespeeld werden met het publiek en lokale zangers en zangeressen en een bigband, werd de humor en het medeleven van de burgemeester als ‘mensenmens’ weergegeven.

Als laatste mocht burgemeester Karel Loohuis zelf het publiek toespreken. Hij was zichtbaar ontroerd door de hartelijke woorden en de optreden van dierbare bekenden tijdens de voorstelling. Zo zong Sylvia Kamman -wijkbeheerder bij de Gemeente Hoogeveen- het nummer ‘Baat bij muziek’ van Daniël Lohues en zong René Karst het nummer ‘Supergavetijd’. Burgemeester Karel Loohuis begon zijn laatste toespraak als burgemeester met de woorden: “Een burgemeester die afscheid neemt, gooit je meestal vol met mooie boodschappen en tips. Dat ga ik niet doen. Ik heb het al vaker gezegd en als u niet geluisterd heeft is dat jammer.” Hij benoemde daarna het belang van vrijwilligerswerk, het belang van wederzijds respect naar elkaar en het accepteren van elkaars verschillen.

Naderhand was er gelegenheid om nog persoonlijk afscheid te nemen van Karel Loohuis als burgemeester. Ook werden er allerhande hapjes geserveerd.

Foto’s: Gylvano Metselaar. Tekst: Judith Duinkerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen