Bewoners Bilderdijk bewegen binnenshuis dankzij beweegbrug

Hoogeveen – Meer beweegmogelijkheden binnenshuis. Dat was de wens van bewoners van Treant-locatie Bilderdijk in Hoogeveen. De loopbrug, die de ene kant van het gebouw verbindt met de andere kant, werd door het plaatsen van beweegtoestellen omgetoverd tot een heuse beweegbrug. Vandaag knipten twee bewoners samen met wethouder Slomp van gemeente Hoogeveen het lintje door om de beweegbrug te openen.

‘Dankzij de beweegbrug wordt bewegen weer een vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijks leven van bewoners’, vertelt activiteitenbegeleider Henriëtte Neef. ‘Beweegtoestellen gericht op ouderen zijn er wel voor buiten (FIT+ toestellen), maar waren er nog niet voor binnen. De beweegtoestellen voor buiten zijn aangepast, zodat we deze binnen kunnen gebruiken. Uniek in Nederland, gaaf toch’, vertelt Henriëtte trots.
Twaalf eenvoudige lichamelijke oefeningen kunnen bewoners doen met de beweegtoestellen. Dit kan zowel zittend als staand.

‘Ik moet nog sneller bewegen’, zegt een bewoner die de handtrapper uitprobeert. ‘De een traint om spierpijn te krijgen en de ander doet mee voor de gezelligheid. We stimuleren wél iedereen om zichzelf uit te dagen, zodat ze ook echt voelen dat ze actief bezig zijn’, legt beweegagoog Linsey Smit uit. Veilig bewegen en plezier hebben staat voorop in Bilderdijk.
Een beweegassistent begeleidt bewoners op de beweegbrug. Het beweegprogramma begint volgende week. Vrijwilligers en naasten worden binnenkort geschoold, zodat ook zij bewoners kunnen begeleiden bij het bewegen. De beweegbrug brengt bewoners met elkaar in contact en helpt hen om zo lang mogelijk vitaal te blijven.

Foto: André weima