20 November: Landelijke stakingsdag ziekenhuizen

Hoogeveen – Woensdag 20 november komt er een landelijke staking van ziekenhuismedewerkers. Op deze dag zullen alleen de gevallen van spoed worden behandeld, aldus de vakbonden FNV, FBZ, NU’91 en CNV. Het gaat de vakbonden om een betere CAO nu de onderhandelingen met de werkgevers zijn vastgelopen. Naar verwachting doen 83 ziekenhuizen met 100.000 medewerkers mee aan de actie. Ook de ziekenhuizen van Treant, waaronder Bethesda doen hier aan mee

De bonden willen een salarisverhoging van 5 %, een extra toeslag als medewerkers op het laatste moment worden opgeroepen om te werken,  en maatregelen om de werkdruk te verlichten. Het werk moet aantrekkelijker worden om de huidige leegloop en de krapte op de arbeidsmarkt te bestrijden.

In juni liepen de onderhandelingen met de werkgevers vast en werden er, verspreid over Nederland,  individuele actie gehouden bij zeker 25 ziekenhuizen. Twee weken geleden deed de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) een nieuw voorstel, dat is afgewezen. De NVZ heeft de regering gevraagd om 200 miljoen extra steun maar dit heeft minister Bruins van Medische Zorg geweigerd. Volgens het akkoord op hoofdlijnen, tussen de NVZ en het kabinet, mogen de uitgaven van de ziekenhuizen de komende jaren maximaal met 1.7% stijgen, in 2022 moet dit zijn teruggebracht tot 0%. Volgens de berekeningen van de NVZ neemt de zorgvraag elk jaar met 2.5% toe en is er dan ook geen ruimte voor een salarisverhoging. Ziekenhuiskosten bestaan momenteel voor de helft uit salarissen en bonussen.