Wat komt er terecht van het Hoogeveense Huis van Thorbecke?

In zijn nieuwjaarstoespraak aan het begin van 2017 maakte burgemeester Loohuis gewag van de deplorabele staat waarin “ons Huis van Thorbecke” verkeert*. De heer Loohuis ging toen zelfs zover dat hij de stelling aandurfde dat het symbolische gebouw te gammel is geworden voor een opknapbeurt. Het was volgens hem zelfs “tijd voor een grondige renovatie, of zelfs sloop of nieuwbouw”.

Door Frits Kappers


Het doel van was “te voorkomen dat het vertrouwen van de mensen in de bewoners en gebruikers van het Huis van Thorbecke (lees college, ambtenaren en gemeenteraad – FK) nog verder daalt en omslaat in aversie, of nog erger: de tegenwoordig zo vaak aangehaalde revolte.” Daarna vertelde de burgemeester over zijn droomhuis, dat ik het Nieuwe Loohuis noem. “Heerlijk transparant en zonder drempels. […] Een huis dat op de toekomst was voorbereid. [..] De burgers kwamen met ideeën en kritische vragen over waarom iets wel of niet zou kunnen.”
Genoeg nu over de dromen van onze burgemeester. Lees de hele toespraak er maar op na; hij heeft er uitgebreid over gesproken.

We leven nu in februari 2020, net drie jaar verder in de tijd en er is sindsdien veel misgegaan in Hoogeveen. Het zwembad en de ijsbaan zouden er volgens de burgemeester in de nieuwjaarstoespraak van 2019 dat jaar zeker komen. We weten inmiddels beter. Geen ijsbaan-zwembadcombinatie, wel een hoop geld naar de gallemiezen en dieprode cijfers op de begroting, die worden veroorzaakt doordat de kosten voor onder meer de jeugdzorg zo uit de hand lopen.

En raad nou eens wat onze burgemeester daar in 2017 over zei. “De overheveling van de jeugdhulp naar de gemeente is goed verlopen. Wat ik trouwens opvallend vind, nu we zelf verantwoordelijk zijn, kijken we er heel anders naar. Zorgen dat … (kinderen geholpen worden) is zorgen voor … (kinderen) geworden.” Drie jaar verder zegt het college dat het “de randen van de wet gaat opzoeken.” Men wil geen cent meer voor jeugdzorg gaan voorschieten. Maar wel geeft men opdracht aan een (ongetwijfeld prijzig) architectenbureau in Amsterdam om een plan op te stellen voor een Cultuurpaleis. En de raad slikt het klakkeloos.

In de Nieuwjaarstoespraak 2019 hield de burgemeester zijn gehoor nog een rooskleurig beeld voor: “Door de inzet van de afgelopen jaren staan we er goed voor en is een gezonde basis gelegd voor het oplossen van de maatschappelijke vraagstukken en het aanpakken van de kansen voor Hoogeveen.” In de Nieuwjaarstoespraak 2020 was de heer Loohuis al een stuk voorzichtiger, maar toch nog steeds verbazingwekkend optimistisch: “We gaan er samen een mooi en goed jaar van maken waarin verbinding, vertrouwen en vooruitgang centraal staan. De thema’s voor dit jaar. Verbinding met elkaar, tussen mensen. Binnen de gemeentelijke organisatie, tussen college en raad en met u als inwoners, met als doel u als inwoner en vereniging nog (!) beter van dienst te kunnen zijn.” Nog beter, want we zijn al zo goed.

Een maand na deze toespraak kwam echter de klap op de vuurpijl: er heerst nu officieel een financiële crisis in Hoogeveen. Op de door de heer Loohuis (in tegenstelling tot zijn collega in de Wolden!) zo verfoeide en verguisde sociale media zijn de signalen dat het vertrouwen in de lokale overheid in Hoogeveen naar een dieptepunt is gedaald niet van de lucht. De aversie groeit razendsnel en partijen als PVV, FVD en misschien zelfs 50plus staan te trappelen en kunnen bijna niet wachten tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Tijd om te laten zien dus dat het Nieuwe Loohuis volledig is aangepast aan de eisen van de 21e eeuw, met veel transparantie, glas en inbreng van burgers. Toch? De burgemeester had het er op 3 januari nog over: verbinding met u als inwoners.

Nou mooi niet. Het college wil op 13 maart een strategische conferentie organiseren. Achter gesloten deuren. Niks transparant. Niks Nieuwe Loohuis. Een 19e eeuwse regentenmentaliteit heerst in Hoogeveen. En er zit waarschijnlijk zoveel slaapmiddel in de drinkwaterleidingen van ons raadhuis, dat de bewoners van het gammele huis van Thorbecke niet in de gaten hebben dat het op deze manier gaat instorten. Het vertrouwen zal naar een nieuw dieptepunt afdalen en de aversie gaat ongekende hoogtes bereiken. Arrogantie en angst (voor de finale afrekening) zijn leidend voor de huidige bewoners van het Huis van Thorbecke.

Binnenkort komt de voorbereidingscommissie voor de strategische conferentie bijeen. Welke keuze daar ook gemaakt zal worden, het is bij voorbaat een keuze die in de annalen van Hoogeveen zal worden bijgeschreven. Ofwel gaat deze conferentie de boeken in als het moment waarop het Nieuwe Loohuis voor het eerst van zich deed spreken, ofwel wordt het de begrafenis van het vertrouwen van de Hoogeveense kiezers. Wie moedig is en helder van geest zal voor het transparante Nieuwe Loohuis kiezen, wie bang is voor de kiezer kiest voor de begrafenis.

Maar de kiezer laat zich niet begraven. Dat zal op 16 maart 2022 blijken.


*Thorbecke was de grote man achter de grondwetsherziening van 1848 en ontwierp destijds de Provincie- en Gemeentewet. Daarmee werd zo’n slordige 169 jaar geleden het fundament gelegd voor onze huidige bestuurlijke inrichting, bestaande uit drie verdiepingen: Rijk, provincies en gemeenten. In de volksmond ook wel het ‘Huis van Thorbecke’ genoemd.