Verduurzamen …voor wie is het een verdienmodel geworden?

al jaren proberen we, Kalverhouder Smit, te verduurzamen, vaak kiezen we voor een verduurzaming waarbij het geld oplevert aan beide kanten van de streep.

Zo hebben we gekozen voor zonnepanelen die hoofdzakelijk aanwezig zijn om ons eigen stroom te compenseren, zonnecollectoren die het water verwarmt wat gebruiken voor de melk van onze kalveren ( deze melk is gemaakt van onder andere Wei, dierlijke en plantaardige vetten ..ook al een vorm van duurzaamheid 😉) Er liggen er in onze stal zachte matten die het comfort van onze dieren verhoogd.

Tja, wat kun je dan nog meer ? En hoe schakel je over naar een duurzame landbouw?

Op 5 juni was er de mogelijkheid om via een voucher onafhankelijk informatie te verkrijgen over verduurzaming van je bedrijf. In overleg met onze boekhouder is besloten deze aanvraag in te dienen. Om 13.00 uur kregen wij het bericht dat de aanvraag ook daadwerkelijk was ingediend.

Afgelopen week ontvingen wij het bericht dat het niet mogelijk was om in aanmerking te komen voor de vouchers, er waren teveel bedrijven die de zelfde vraag hadden als wij ..

Maar ….als op de dag van inschrijving om 13.00 uur het bedrag al is overtekend, dan zijn wij wel heel benieuwd hoeveel deelnemers er WEL advies gaan krijgen.

En wat schetste onze verbazing? Via dezelfde site is het mogelijk voor adviseurs om een voucher aan te vragen om de opleiding te gaan doen tot “Duurzaamheids Coach”

We zijn dan wel heel benieuwd wie deze coaches in de toekomst mag gaan betalen maar we hebben zo’n voorgevoel dat de rekening weer bij ons komt te liggen 😉

https://www.rvo.nl/onderwerpen/glb-kennisvouchers