U!TdagenD Hoogeveen gaat door, maar wel net even anders

Hoogeveen – Theater De Tamboer, Scala Centrum voor de Kunsten, Bibliotheek/Verhalenwerf, Het Podium en Vrienden van De Tamboer organiseren zaterdag 5 september U!TdagenD Anders. Juist, met de toevoeging ‘Anders’, want dit jaar loopt alles immers net even anders. Het was lange tijd onzeker of het traditionele culturele openingsfestival plaats kon vinden in coronatijd, maar de culturele instellingen gaan ervoor. Op zaterdag 5 september bruist het van de cultuur in De Tamboer, Scala en Bibliotheek.

Start cultureel seizoen op 5 september

 

Anders

Wat is er dan precies zo anders? De grootste verandering is dat voor de meeste onderdelen van het programma gereserveerd moet worden. Zo kan de organisatie garanderen dat er niet teveel mensen tegelijkertijd in de gebouwen zijn, waardoor te allen tijde 1,5 meter afstand kan worden behouden. Ook zal het programma niet alleen in en om De Tamboer plaatsvinden, maar zijn er ook activiteiten in de Bibliotheek en Scala. Het complete programma volgt in augustus. Het programma van de Beeldentuin is nu al bekend gemaakt.

 

Beeldentuin vol kinderactiviteiten

De Beeldentuin wordt traditiegetrouw omgetoverd tot een kinderplein, waar kinderen van alles kunnen zien en beleven. Ook dit jaar is dat niet anders. Zo is er een feestelijke mee-doe-voorstelling van Daan Draait, waarin kinderen vanaf 5 jaar in een Silent Disco op avontuur gaan. Wat zou er gebeuren als een boek echt tot leven komt? Met behulp van onzichtbare Fantasy Reality helms en speciale koptelefoons stappen kinderen in de fantasie en beleven avonturen waarin zij zelf de hoofdrol spelen.

Ook is er een grote Poppenkastwagen in de Beeldentuin. Met zijn 4,50 meter hoogte, 4,80 meter lengte en 2,60 meter diepte is de wagen een ware blikvanger, met ruimte voor maar liefst 100 kinderen. Poppenspeelster Lucienne vertolkt als geen ander klassieke Jan Klaassen verhalen en liedjes.

In het kleurrijke Tetra Town atelier is alles gemaakt van gerecyclede melk-, vla- en vruchtensapverpakkingen. De stoelen, de krukjes, de lampen, de kussens, de parasol. Via een ouderwetse platenspeler galmt er countrymuziek over het Tetra Terras. Robot Tetra Tinus verzamelt lege pakken, waarmee jong en oud zelf aan de slag kan gaan. Wie maakt samen met de ambachtelijke hoedenmakers de meest fantasierijke hoed of pet? Het resultaat? Een uniek én duurzaam hoofddeksel, dat de hele zomer meegaat.