foto: pixabay
Algemeen

Oplichters doen zich voor als GGD medewerkers

Hoogeveen- Op diverse locaties in Nederland doen criminelen zich voor als GGD-medewerkers. Zij proberen telefonisch persoonlijke en financiële gegevens te bemachtigen of gaan onaangekondigd langs huizen voor een vaccinatie of de afname van een coronatest.

De GGD geeft tips en wil voorkomen dat u in de val van een oplichter loopt.

1. De GGD komt niet onaangekondigd aan de deur
De GGD komt nooit onaangekondigd bij u langs voor een coronatest. Ook benadert de GGD u niet actief  voor het maken van een testafspraak. Heeft u geen afspraak aangevraagd en komt er toch iemand die zich voordoet als GGD-medewerker? Laat deze persoon dan niet binnen en neem contact op met GGD Drenthe, via 0592-306300.


2. De GGD benadert u niet zomaar voor het maken van een afspraak
Als u getest wilt worden, dan belt u zelf 0800-1202. Dat kan dagelijks, ook in het weekend, van 8:00 tot 20:00 uur. Als u belt wordt er gevraagd naar uw naam, adresgegevens, geboortedatum en BSN-nummer.

De GGD kan u wel bellen in het kader van bron- en contactonderzoek. Als GGD Drenthe u hiervoor belt, wordt alleen gevraagd naar uw naam, adresgegevens en geboortedatum. Hierbij zal de medewerker vragen of u klachten heeft. Als dat het geval is, is het belangrijk dat u zich laat testen. GGD Drenthe zal u in dat geval vragen zelf te bellen om hier een afspraak voor te maken.

Heeft u geen afspraak gemaakt voor een test en komt er toch onaangekondigd iemand aan de deur? Laat deze persoon dan niet binnen en neem ter controle contact op met GGD Drenthe, via 0592-306300.


3. De GGD vraagt niet om financiële gegevens
De GGD kan u wel bellen als onderdeel van een bron- en contactonderzoek. De GGD zal u echter nooit vragen om uw financiële gegevens. Ook vraagt GGD Drenthe nooit om uw BSN-nummer als wij u bellen. Die wordt alleen gevraagd wanneer u ons belt.


4. Vertrouwt u het niet? Zeg dat dan.
Mocht u tijdens een telefoongesprek de situatie niet vertrouwen, zeg dit dan tegen de persoon aan de andere kant van de lijn. Een GGD-medewerker vindt dit geen probleem en gaat samen met u op zoek naar een manier om u gerust te stellen. Vraag bijvoorbeeld of u zelf de GGD mag terugbellen. U bereikt GGD Drenthe dagelijks, ook in het weekend, tussen 8:00 en 17:00 uur via 0592-306300.


5. Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie op sociale media
Het openlijk delen op sociale media dat u getest bent op het coronavirus en wacht op uw uitslag, kan oplichters de mogelijkheid geven om uw contacten te benaderen onder het mom van bron- en contactonderzoek. Wees voorzichtig met wat u deelt.

Bron GGD, foto: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen