Programmering De Tamboer en Het Podium 16 oktober t/m 22 oktober 2023

FLIP Fabrique | Muse | Première

Vrijdag 20 oktober | 20.00 uur | cirque nouveau | De Tamboer

Afgelopen seizoen verraste het Canadese circusgezelschap FLIP Fabrique met de voorstelling Blizzard. Dit succes wordt nu opgevolgd en gevierd met de Nederlandse première van de nieuwe voorstelling Muse. Deze show valt binnen het genre ‘cirque nouveau’ waarmee De Tamboer zich in de regio profileert.

 De acrobaten van FLIP Fabrique zorgen voor openvallende monden met hun duizelingwekkende kunsten. Ze proberen de vraag te beantwoorden wat het betekent om vrouw te zijn; geheel in circusstijl natuurlijk. In deze verfrissende cirque nouveau-show spelen de acrobaten met genderrollen. Wie trekt het voetbaluniform aan en wie de balletjurk? En wie identificeert zich eigenlijk daadwerkelijk met deze kleding? Muse is een verrassende show vol sterke vrouwen, gracieuze mannen en alles daartussenin.

Aangezien het de eerste show van de Nederlandse tour is, ligt de rode loper klaar en wordt iedereen uitgenodigd om zich feestelijk te kleden naar de dresscode ‘première chic’. Het belooft een avond van hoog niveau te worden. Letterlijk en figuurlijk!

Voor tickets en info: www.detamboer.nl

 

Bertolf | Bluefinger

Vrijdag 20 oktober | 20.15 uur | muziek | De Tamboer

Bertolfs droom kwam uit toen hij recentelijk een album opnam in Nashville. Op dit nieuwe album genaamd Bluefinger spelen onder meer dobro-grootheid Jerry Douglas, vioolgenie Stuart Duncan en baslegende Mark Schatz mee. In het sfeervolle, gelijknamige theaterconcert Bluefinger dompelt Bertolf zich onder in zijn eerste muzikale liefde: bluegrass. Hij speelt nieuw werk en de beste nummers van zijn eerdere platen in een speciaal akoestisch, bluegrass-jasje.

Tijdens de voorstelling wordt Bertolf bijgestaan door de top van de Nederlandse bluegrass-scene: Nathalie Schaap op contrabas en zang, Janos Koolen op mandoline en zang, Joost van Es op viool, Jos van Ringen op banjo en Caspar de Groen op dobro. In de intieme setting van het theater vertelt Bertolf ook over de geschiedenis van de bluegrass. Daar horen uiteraard muzikale pareltjes uit het roemruchte bluegrass-repertoire bij.

Voor tickets en info: www.detamboer.nl

 

 The Showman is Coming | Peter Corry and friends

Zaterdag 21 oktober | 20.00 uur | show | De Tamboer

Een dag na de première van het Canadese circusgezelschap FLIP Fabrique is het de beurt aan een bruisend Iers variété in De Tamboer. Met de passie van Moulin Rouge, het spektakel van Barnum en de energie van The Greatest Showman presenteren Peter Corry en zijn bonte circusgezelschap een energieke show.

 Het publiek kan zich voorbereiden op circusacts op hoogte, spectaculaire dansen en iconische hits als Sweet Dreams, Babooshka, The Red Rose Café en The Show Must Go On. Spreekstalmeester Peter Corry leidt dit bonte, onstuimige circus voor de hele familie. En daar ontbreekt de vrouw met de baard natuurlijk niet. De verlegen clown worstelt met een onuitgesproken liefde. De circusdirecteur strijdt met een dramatisch verlies. Een vrouw wordt door haar familie verstoten, maar vindt de kracht om boven het vooroordeel uit te stijgen. Kortom, The Showman is Coming belooft een spetterende, onvergetelijke avond te worden.

“This show is where burlesque, circus, Bollywood, cabaret and opera meet to create something special.” – The London Times

Voor tickets en info: www.detamboer.nl

 

The Wieners | Play The Everly Brothers Part II

Zaterdag 21 oktober | 20.15 uur | muziek | De Tamboer

Een ode aan de koningen van de samenzang. In 2019 kropen Rob Roemers en Jaap Wijn met veel succes in de huid van Don en Phil Everly, nu is het tijd voor een vervolg! Geniet van hits als Wake Up Little Susie, Bye Bye Love en Till I Kissed You. Verwonder je over prachtige, vergeten pareltjes en ontdek welke Everly-songs bekend werden via covers van andere artiesten.

 Telkens lijkt het alsof Don en Phil vlak voor je op het podium staan. Tussen de liedjes door vertellen de muzikanten anekdotes. Over het prille begin van de carrière van de Everly’s, waarbij de broertjes optraden in het radioprogramma van hun ouders, over de internationale doorbraak in 1957 en over hun glorieuze comeback in de eighties.

Meestervertolkers Rob en Jaap worden bijgestaan door Geurt Engelsman op contrabas en gitaar en Jan Timmermans op drums. The Wieners brengen gezamenlijk een waardig eerbetoon aan The Everly Brothers.

Voor tickets en info: www.detamboer.nl

 

Sounds Like Juggling | Puinbal (7+)

Zondag 22 oktober | 15:00 uur | kids | De Tamboer

Hoelang kunnen we nog op deze manier met de aarde omgaan? Iedereen probeert er het beste van te maken: ‘juggling with life’. Steeds zoekend naar een nieuw ritme, een nieuw geluid, een nieuwe balans. Met de wonderlijke, beeldende cirque nouveau-muziekjongleervoorstelling Puinbal zet gezelschap Sounds Like Juggling het publiek aan het denken over hoe mensen nu met de planeet omgaan.

 Steken we de kop in het zand? Of slaan we onze vleugels uit? En wat gebeurt er als we niet veranderen? Jongleren, muziek en performance versmelten in deze verrassende voorstelling; er wordt gegooid met shakers, tikkende metalen buizen en elektronische ballen vol bewegingssensoren. Maar ook met kranten, stukken plastic en oude jerrycans. Het gooien en vangen vormt beats en ritmes: een ongekende jongleersymfonie. Een spannende en virtuoze mix van objectmanipulatie, installatie, muziek en performance. Een grote ritselende, zoemende en bonkende voorstelling vanuit een ballet van geluiden.

In een poging om niet nóg meer menselijke troep te maken wordt Puinbal zo duurzaam mogelijk geproduceerd. Zo komen instrumenten, decor en kostuums uit de kringloopwinkel, de voorraad van makers of worden ze geleend van andere gezelschappen. Het gezelschap Sounds Like Juggling is opgericht door jongleur Guido van Hout en componist Arthur Wagenaar.

 

Cirque nouveau in De Tamboer

De Tamboer presenteert vol trots het genre cirque nouveau in Hoogeveen: kleurrijk, eigenzinnig, verrassend en modern circus van hoog niveau! Een unieke kunstvorm waarbij muziek, dans en acrobatiek samengaan. Je hoeft niet naar het circus om deze shows te bewonderen, je ziet ze gewoon in De Tamboer.

Voor tickets en info: www.detamboer.nl

 

Marjorie Barnes en Frits Landesbergen | Big Band Hoogeveen en High Moor Big Band

Zondag 22 oktober | 15.30 uur | muziek | De Tamboer

Wanneer artiesten samenwerken, ontstaat er iets moois. Zo ook zondag 22 oktober wanneer Marjorie Barnes en Frits Landesbergen samen een concert geven. Ze worden begeleid door de High Moor Big Band onder leiding van Martin Oosterwijk en Big Band Hoogeveen (voorheen Scala Big Band) onder leiding van Gerard Gerrits. Het publiek kan genieten van een muzikale middag vol bekende songs en instrumentale werken.

 Marjorie Barnes

In haar carrière van meer dan 40 jaar heeft ze internationaal naam gemaakt als zangeres, entertainer en actrice. In 1975 was ze voor het eerst in Nederland te horen met The Fifth Dimension. De band scoorde een wereldhit met de single Aquarius/Let The Sunshine In en verzorgde het voorprogramma in het Concertgebouw voor Frank Sinatra. Barnes speelde in musicals op Broadway (waaronder Hair), West End en in Nederland, waarna ze uitgroeide tot een succesvolle soloartiest. Ze was leadzangeres van diverse bands, met name in de jazz, maar zingt met hetzelfde gemak soul en pop.

Marjorie trad ook op met grootheden als Lena Horn en Sammy Davis jr. Daarnaast was ze als zangdocent verbonden aan diverse conservatoria. Ze kreeg een docentschap aan het Hilversums Conservatorium en later in Den Haag bij het Koninklijk Conservatorium. In 2015 bracht ze het jazzalbum Tenderly uit, een hommage aan Sarah Vaughan. In april 2023 volgde de cd Both Sides Now.

 

Frits Landesbergen

Frits Landesbergen is een allround slagwerker en vibrafonist met een internationale reputatie. Hij drumt vanaf zijn twaalfde en begon op zijn achttiende piano te spelen. In 1985 studeert hij cum laude af. Landesbergen speelt moderne bebop in een eigen kwartet samen met pianist Rein de Graaff, bassist Harry Emmery en drummer Eric Ineke. Zijn professionele carrière is nauwelijks begonnen of hij ontvangt in 1986 op 25-jarige leeftijd al zijn eerste prestigieuze prijs in de vorm van de Wessel Ilcken Prijs, de voorloper van de VPRO/Boy Edgar Prijs.

Sinds het winnen van deze en andere binnen- en buitenlandse jazzprijzen zoals de Pall Mall Swing Award, AVRO-cultuurprijs ‘De Belofte’, de Meerjazzprijs 2013 is zijn agenda overvol. Voornamelijk in Nederland, maar ook regelmatig elders in de wereld. Landesbergen produceert platen en schrijft composities en arrangementen voor onder meer Cor Bakker, Edwin Rutten en Leonardo Amuedo. Als freelancer heeft Landesbergen gewerkt met o.a. Georgie Fame, Milt Jackson, Toots Thielemans, Eddie Daniels, Louis van Dijk, Thijs van Leer, Scott Hamilton, Joe Pass, Buddy de Franco en Monty Alexander.

Voor tickets en info: www.detamboer.nl