Amusement

Kringavond over “Van Postkoets tot Turbodiesel“

Hoogeveen – Op donderdag 17 mei 2018 om 19.30 uur is er een kringavond van de Historische Kring Hoogeveen. De kringavond wordt gehouden in de Passagezaal van het theater De Tamboer te Hoogeveen. De heer Jan Bos geeft een presentatie met als titel “Van Postkoets tot Turbodiesel“.

Allerlei snelle middelen van vervoer zijn voor ons de gewoonste zaak van de wereld. We hebben auto’s, fietsen, bussen, treinen en vliegtuigen. Toch zijn die vervoersmiddelen nog helemaal niet zo oud en pas in de laatste 100 tot 125 jaar ontstaan. Daarvoor moest men zich behelpen met paard en wagen of de benenwagen.

Jan Bos vertelt in een niet zwaarwichtige lezing, met beelden, van de enorme ontwikkelingen die het vervoer in de loop der eeuwen heeft doorgemaakt. Allerlei nieuwe vervoermiddelen passeren de revue, zoals de postkoets, de fiets en de auto, maar ook de trein, de tram en de bus.
Alle nieuwe dingen werden destijds met veel argwaan ontvangen. Wat dat betreft is er nog niet zoveel veranderd. Destijds werd in het openbaar de discussie gevoerd of het wel zedelijk was dat vrouwen op een fiets zaten. Ook of langsrijdende auto’s de melkgift van de koeien en het leggen van eieren door kippen niet ernstig zouden verstoren. Inmiddels weten we wel beter.

De lezing laat bij de toehoorders een beeld achter van een maatschappij, die in de laatste ruim honderd jaren enorm is versneld, zowel in letterlijke als in figuurlijke zin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen