Dubh Linn & Rapalje hoogtepunten van twaalfde Irish Festival

Hoogeveen – Op zaterdagavond was het alweer de twaalfde editie van het Irish Festival dat in 2008 voor het eerst plaatsvond. De avond begon erg druk, maar gedurende de avond werd duidelijk dat menig bezoeker deze editie toch minder succesvol vond dan voorgaande jaren. Desondanks zat de sfeer er goed in en ging het feest tot 01:00 uur gestaag door. 

Het Irish festival begon om 20:00 uur met Coscán in de Forum Foyer. Een traditionele Ierse balladeband uit Slane, County Meath die al 21 jaar optreed. In Nederland zijn ze nog niet zo bekend, maar dat kan na deze avond wel eens anders zijn. Daarna ging het om 20:30 uur los in de Tamboerzaal met de Keltic Kats, de welbekende band die steevast elk jaar terugkeert en onverminderd succesvol blijkt volgens het Hoogeveense publiek. De zaal stond dan ook van voor tot achter vol en ook bovenin zat het goed vol. Om 21:00 uur kwam een -voor het Irish Festival in Hoogeveen- nieuwkomer in de Passagezaal, namelijk Susan O’Neill. Ze viel goed in de smaak bij het publiek en dat is niet onterecht. Met haar muziek heeft ze onder andere Hot Press magazine’s ‘Albums of the year’ gehaald en heeft al optredens op haar naam staan in Sydney, Glasgow, Manhattan en Milwaukee.

Om 21:45 uur kwam een wederom bekende naam op het podium in de Tamboerzaal. Dubh Linn, een welbekende band die al jarenlang optreedt op het Irish Festival, gaf ook deze avond een geweldig optreden. De sfeer zat er zo goed in dat bij het nummer ‘Little café by the harbour’, het hele publiek spontaan in het Nederlands mee begon te zingen. Om 22:00 uur begon in de Forum Foyer de band The Colonials. Een minder bekende band, waar het niet erg druk was door het optreden van Dubh Linn. Desondanks deed de band het goed en zat de sfeer er goed in, ondanks de verminderde drukte.

Tegen 23:00 uur begon in de Tamboerzaal de band Abbey Folk en in de Passagezaal begon het duo Sharon Shannon & Alan Conor om dezelfde tijd. Abbey Folk is een balladeband uit de midlands van Ierland. Ondanks een aantal folkliedjes tussendoor, maakten de meer beladen nummers dat het publiek toch elders ging kijken. Veel bezoekers lieten dan ook hun ontevredenheid merken in de wandelgangen. Het duo Sharon Shannon & Alan Conor traden op met instrumentale liedjes. Ook deze zaal liep helaas snel leeg en de meeste bezoekers waren op dit moment dan ook vooral te vinden bij de bar in de Foyer en op de hal bij de Tamboerzaal waar tussendoor het dansgezelschap Rhythm of the Dance optrad.

Dat veel mensen wachtten op Rapalje was goed te merken. De Groningse band trad om middernacht op in de Forum Foyer, maar de hal was zo vol dat menig bezoeker het er over eens was, dat zij beter hadden kunnen afsluiten op het hoofdpodium in de Tamboerzaal. De band trad eerder al op in Het podium, waar het concert ook al was uitverkocht. Zij zorgden voor een geweldige afsluiter en een groot deel van het publiek bleef dan ook tot het einde van de avond meegenieten. De band trad eerder al een aantal keer op tijdens het Irish Festival en werd dit jaar ook met open armen ontvangen.

Foto’s: Gerard Duinkerken. Tekst: Judith Bos.