De tamboers van Hoogeveen wensen u veel heil en zegen toe in het nieuwe jaar. De drukke kerstperiode zit er voor ons weer op. We gaan graag samen met u er een goed jaar van maken. Hebt u een concert, iets voor een goed doel, een bijzondere kerkdienst of samenkomst, en we kunnen volgens de traditie de gasten begroeten, neem even contact met ons op. Er zijn vijf tamboers/trommelslagers die de trommelbeurten verdelen, en er zijn enkele invallers voor zo nu en dan.
De laatste activiteit van 2023 was….. de laatste passage door de Tamboerpassage. Een barbershop, die was nog open, aan de lange hoofdgang, waar zoveel winkels hebben gezeten. Wat werd er veel moois beloofd en verwacht, toen de passage in 1975 opende. Het ging uit als een nachtkaars. Maar dat wilden we niet laten gebeuren.
Om 16.00 uur stelden we ons op voor de deuren van de Tamboerpassage. Tamboers van dienst waren Jarick Bruinsma, Fokelien Kootstra en Albert Metselaar. Twee ‘gewone’ dieptrommels van de oude traditie, en een 17e eeuwse replica, die mooi basritme daar onderdoor kan spelen. Het davert lekker, bij al die ramen in de Tamboerpassage, als het drietal tamboers er doorheen wandelt. Ook van de Christelijke Muziekvereniging Wilhelmina weten ze dat, want bij de begeleiding van de intocht van Sinterklaas was het altijd even genieten als de trommels van hen een wandeling door deze passage maken. We zullen dat missen.
Midden op een ‘driesprong’ houden ze halt. De Tamboer-Majoor houdt een kleine herdenkingstoespraak. Zo hoort het bij een afscheid. Ooit waren ze alleen, toen ze in 1647 begonnen. Tussendoor kwamen de tamboers van de patriotten (1787), van de Schutterij, kwam de trommelslager-wandeltocht, kwam een mooi beeldje. Al die tamboeractiviteiten verdwenen weer. Dat beeldje, ja, dat is er nog, maar dat heeft de neiging van zichzelf te verdwijnen. Momenteel staat er een replica. Nu is er nog de Tamboer als schouwburg. Genoemd naar de tamboer c.q. trommelslagers, zoals ze nu nog dienst doen onder de paraplu van de Tamboercompagnie. Vandaag sluiten de deuren van de barbershop. Dan zijn er nog maar 2 tamboerorganisaties over. Ooit geopend met veel er omheen en veel mooie verwachtingen, dan nu met een sisser laten aflopen? Dat doen we niet. Maar we nemen wel een minuut stilte in acht, zoals het hoort bij een herdenking en een afscheid. En aldus gebeurde. Naar de minuut stilte trokken de trommelslagers door, naar de ingang bij de markt. Daarna weer terug, voor het laatst, door de gangen heen, naar de ingang bij de Hoofdstraat. Afscheid van de Tamboerpassage.
De Tamboerpassage was een onderdeel van een uitgebreid dossier van het projectbureau FC Schravenzande N.V. dat liep vanaf 1965. Begin augustus 1972 was het zover dat de goedkeuring van de Kroon rond was. Daarbij werd uit gegaan van een start in mei 1973, wanneer de eerste heipalen in de grond zouden moeten gaan voor flats en winkels. Tegenover het cultureel centrum De Tamboer werd een flat met winkels gepland, en uiteindelijk ook gebouwd. Achter de Tamboer was een groot warenhuis gepland. Er waren toen al onderhandelingen met Vroom en Dreesman. Naar voorbeeld van de Singelpassage in Assen, een overdekte winkelstraat, zou er een Tamboerpassage met winkels moeten komen tussen de Kerkstraat en de Hoofdstraat, met de ingang bij de Tamboer. Vandaar ook: Tamboerpassage. Wat voor de een geweldig en vernieuwd was, was voor de ander bij voorbaat al te ver van de winkels van de Hoofdstraat af. Daar krijg je geen publiek. Nooit doen, maar het gebeurde.
De Tamboerpassage kreeg een eerste opening toen een filiaal van de Vendet voor het publiek open ging. Dat was donderdag 31 oktober 1974. Het werd de 16e Vendet van Nederland. Hoogeveen was er trots op. B&W hoopten dat dit aantrekking zou hebben op andere winkelketens, en natuurlijk de Tamboerpassage zou promoten. De officiële openingshandeling van deze Vendet was op woensdagmiddag 30 oktober, door burgemeester Oosterhoff. Het werd een bijeenkomst met vele middenstanders en leden van de Raad van Hoogeveen. De heer De Koning van Vroom en Dreesman, eigenaar van Vendet, betoogde dat ze door middel van sfeervolle zaken het winkelen een vorm van recreatie wilden maken. Reactie van burgemeester Oosterhoff: “Wanneer dit het geval is, kunnen we alleen maar blij zijn met de komst van de Vendet in Hoogeveen. Ze zou werken als een magneet en ook andere zaken zullen trachten hu presentatie aan het publiek te verbeteren”.
Woensdagmiddag 10 september 1975 was het feest in Hoogeveen. Prins Claus was in Hoogeveen. Hij arriveerde per helikopter op ons vliegveld. Hij werd opgehaald door bode Bruinsma, in diens auto, en later ook zo weer teruggebracht. Tamboer Jarick Bruinsma is familie. In het gemeentehuis hield burgemeester Oosterhoff een inleiding over de geschiedenis van Hoogeveen. Dat stond centraal, maar ook: de Tamboerpassage.
Wie op internet zoek op ‘Tamboerpassage’ zal zien dat er door de jaren heen doorlopend gerenoveerd is, gewerkt is aan opwaardering van voorzijde, achterzijde, gelobbyd voor verbeteringen, en meer dan dat. Vroom en Dreesman, van wie als aanzuiger alle heil werd verwacht, hield het voor gezien, en de vervanger – een supermarkt – was er één van vele. De Tamboerpassage zakte weg. Bij het presenteren van een beleidsplan van de gemeente Hoogeveen van mei 2007 werd gesteld: “De Tamboerpassage heeft absoluut een toekomst, maar dan moet wel de routing en zichtbaarheid van de entree worden verbeterd. De relatie tussen het parkeren en het winkelgebied moet worden verbeterd”. En: “Er zou een cultuurkwartier moeten worden gecreëerd in het centrum. De Tamboerpassage zou hierbij kunnen worden betrokken. Ook kan dan een hotel worden gerealiseerd. Cultuur en horeca zouden veel meer moeten worden geconcentreerd. De horecafunctie van de Kerkstraat zou kunnen worden versterkt als die ’s avonds autovrij zou zijn”. En met die versterking van de Kerkstraat zou ook de ingang van de Tamboerpassage meer mensen kunnen trekken. Vroom en Dreesman hielden het tussendoor voor gezien. Ups en downs, maar uiteindelijk steeds meer leegstand.
Toen leek de gemeente Hoogeveen het ook voor gezien te houden. Als alle winkels bij elkaar gaan zitten, na opheffing van de Tamboerpassage, dan zou de leegstand in de Hoofdstraat weg zijn. Het achterliggende probleem is dan nog niet uit de wereld. Hoe maak je het centrum van Hoogeveen interessant voor een groeiend winkelpubliek uit een brede regio? Hoe dan ook, de Tamboerpassage is verleden tijd. Maar niet de schouwburg De Tamboer en zeker niet de enige echte Tamboers, de trommelslagers van 1647.