Weten ze wel dat ze het over mensen hebben?

Hoogeveen – Dat vraagt Ruben Kleine, 35, uit Hoogeveen zich bijna dagelijks af. Niet dat hij sombert, daar is hij veel te positief voor. Hij is juist strijdbaar, laat zijn stem horen. En hij stimuleert anderen om hun stem te laten horen, bijvoorbeeld als VN-ambassadeur voor mensen met een arbeidsbeperking ‘Wij Staan Op’.

Zo voerde hij bijvoorbeeld actie om de korting van één miljoen euro op de WMO in Hoogeveen te voorkomen. Die actie leidde tot uitstel en hopelijk tot afstel (inmiddels is bekend dat de bezuinigingen op de zwaksten in de maatschappij gewoon doorgaan) . Zelf weet hij maar al te goed wat het betekent om afhankelijk te zijn.

Genoeg pech voor een heel leven? Nee hoor, Ruben werd op zijn 19e aangereden op zijn fiets en op zijn 22e nog een keer. ‘En in 2015 viel ik thuis steil achterover van de bovenste traptrede’. Die laatste val leidde ertoe dat hij zijn kansen op werk verkeken zag. ‘Daarvoor werkte ik de hele week en in het weekend hielp ik bij de op- en afbouw van circussen, circussen zijn namelijk mijn passie.’ ‘Ik kan door de val niet meer goed onthouden met wie ik gesproken heb. En bij het schrijven heb ik er last van dat ik woorden vergeet. Dat maakt mijn teksten moeilijk leesbaar voor anderen.’ Overigens blijft Ruben gewoon schrijven om zijn boodschap uit te dragen, want er hij weet heel goed wat hij wil vertellen, het komt alleen een beetje raar op papier.

Ruben wil graag meer. ‘Een opleiding bijvoorbeeld. Ik zou wel willen werken bij de Sterkplaats van de LFB in Wolvega. Maar bij het UWV word ik van het kastje naar de muur gestuurd. Ik ben ook nooit meer gekeurd na mijn val in 2015. Hoe weten ze dan wat ik aankan?’ Spreek met Ruben en je wordt betoverd door zijn geestdrift, zijn betrokkenheid bij maatschappelijke ontwikkelingen: de korting op de WMO, de vernieuwing van de Wajongregeling, de circuswereld, de stikstofcrisis en de boeren, de bouwers en ga zo maar door. Ruben volgt alles, doet er iets mee, weet mensen te mobiliseren en onderneemt actie. Als dat geen talent is waar iets mee te doen valt, wat is dat dan wel?! Dus beleidsbepalers, praat niet over Ruben, praat met Ruben en luister vooral goed naar zijn boodschap, want die doet ertoe.