RvEC-leerlingen denken mee over toekomstbestendige N34

Hoogeveen – Afgelopen vrijdag hebben technasiumleerlingen van het Roelof van Echten College (RvEC) en vier andere Drentse scholen hun ideeën voor de inrichting van de N34 gepresenteerd. In opdracht van de provincie hebben ze plannen gemaakt voor de afscherming van geluid, de verbetering van het OV-knooppunt en een aanpassing van het verkeersplein in Gieten. Volgens de opdrachtgever zijn de bedachte oplossingen het verder onderzoeken waard.

In het Drentse provinciehuis kwamen zo’n honderd derdejaars havo- en vwo-leerlingen van vijf technasia samen. Naast de presentaties stond een rondleiding op het programma. “De leerlingen kwamen onder andere op de afdeling waar wegen ontworpen worden en konden daar zien hoe een computerprogramma controleert of een vrachtwagen de getekende bocht in de weg wel kon rijden. Het was een leuke, leerzame dag en de leerlingen hebben de opdrachtgever blij gemaakt met hun ideeën”, blikt Lia Barendregt, technasiumdocent op het RvEC, terug. “Dagelijks staan er files bij het knooppunt Gieten, de huidige rotonde kan de verkeersstroom niet aan. Leerlingen hebben onderzoek gedaan naar vergelijkbare problemen en oplossingen in het land om inspiratie op te doen en hebben hun voorstellen in een flitsende presentatie laten zien.” Een andere uitdaging was om de geluidsoverlast te verminderen. “De opdrachtgever vroeg zich af of een geluidsscherm of -wal een tweede functie kan krijgen. De leerlingen hebben zich daarin verdiept en stelden voor om zonnepanelen te plaatsen, zodat de verlichting van het knooppunt bijvoorbeeld op zonne-energie werkt.” Ook de leerlingen van de andere scholen leverden inspirerende plannen. Barendregt: “De provincie stelde dat in alle oplossingen bruikbare elementen zitten die het verder onderzoeken zeker waard zijn. Een mooi compliment voor de leerlingen!”

Technasiumnetwerk Drenthe
Het RvEC in Hoogeveen, CSG Dingstede in Meppel, De Nieuwe Veste in Coevorden, het Hondsrug College in Emmen en het Dr. Nassau College in Assen vormen samen het technasiumnetwerk Drenthe. Eerder deze maand vierden zij het tienjarig jubileum van het Drentse netwerk. Peter Kroezen, technasiumdocent op het RvEC: “We werken intensief samen met allerlei bedrijven, instellingen, stichtingen en het hoger onderwijs. In die tien jaar hebben we 48 bedrijven en zes hbo- en wo-instellingen met meer dan zeventig verschillende projecten aan ons weten te binden. Elk jaar zijn er weer nieuwe organisaties waarmee we mooie projecten draaien. De teller staat dus nog lang niet stil. Op naar de volgende tien jaar!” Foto: RveC