Risico op autovandalisme in Drenthe het laagst

Regio – Afgelopen jaar werden er in de provincie Drenthe 685 auto’s opzettelijk beschadigd. Dit komt uit op gemiddeld 1,9 autovandalisme incidenten per dag. Per 1000 auto’s komt dit neer op het laagste aantal incidenten. In de gemeenten Emmen, Assen en Hoogeveen werd het vaakst melding gemaakt. Dit blijkt uit een data-analyse door Independer, naar aanleiding van de wintertijd die vanavond ingaat. Langere avonden betekenen traditioneel een toename van het aantal autovandalisme incidenten.

Provinciale verschillen

Afgelopen jaar werden er in Nederland in totaal 32.795 gevallen van autovandalisme geregistreerd, zo blijkt uit CBS-cijfers. Independer rekende door wat dit relatief betekent per provincie. Hieruit blijkt dat Noord-Holland, met 4,9 incidenten per 1.000 auto’s, het meeste last heeft van opzettelijke beschadigingen aan auto’s.

Drenthe is relatief gezien het veiligst voor autobezitters, met 2,1 incidenten per 1.000 auto’s. Het hoogst was dit in Assen, Meppel en Hoogeveen met in alle 3 de plaatsen gemiddeld 4 incidenten per 1000 auto’s.

Laag oplossingspercentage in Drenthe

In slechts 8% van alle gevallen van autovandalisme in Nederland werden vorig jaar de daders ook gevonden. Ook hier zijn per provincies verschillen te zien. Zo ligt dit percentage in de provincies Zeeland (12,9%), Friesland (12,9%) en Flevoland (11,2%) relatief hoog.

In Drenthe worden de daders aanzienlijk minder vaak opgespoord. Hier werd afgelopen jaar ‘slechts’ 6,6% van de delicten opgelost. Borger-Odoorn (25%) en Assen (11,5%) zijn echter positieve uitzonderingen.

Alleen allriskdekking biedt uitkomst

Autobezitters die te maken krijgen met vandalisme-schade aan hun auto krijgen uitsluitend vergoeding van hun verzekering als zij een allrisk-dekking hebben. Onder bepaalde voorwaarden zijn ook mensen met een beperkt casco dekking (ook wel bekend als de WA+) verzekerd van ruit- of brandschade door vandalisme. In sommige gevallen is het echter gunstiger om schade niet te claimen. Meer hierover is te vinden in het dossier Autoverzekering: vandalisme waar ook alle gemeentelijke verschillen in Drenthe inzichtelijk zijn gemaakt. foto: independer