Rechten van vrouwen massaal geschonden in Nederland

Hoogeveen- Geweld tegen vrouwen is een mensenrechtenschending. Helaas hebben vrouwen in Nederland geen enkele garantie op een bestaan zonder geweld. De cijfers in Nederland liegen er niet om: in Nederland krijgt 45% van alle vrouwen in hun leven met fysiek en/of seksueel geweld te maken. Bijna driekwart is ooit seksueel geïntimideerd en 10% van de vrouwen is ooit in haar leven verkracht.

 

Nederland heeft net als vele andere landen erkend dat geweld tegen vrouwen een schending van de mensenrechten is. Daarom heeft zij het Verdrag van Istanbul ondertekend. Het verdrag heeft tot doel om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld te voorkomen en te bestrijden. Soroptimisten zetten zich in voor positieverbetering van vrouwen en kinderen en hebben daarom wereldwijd de handen ineen geslagen met UN Women en de Zonta’s om 16 dagen lang aandacht te vragen voor dit onderwerp en om samen dit geweld te bestrijden.

 

Met de actie Orange the World die start op 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, en loopt tot 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, wordt 16 dagen aandacht gevraagd voor het wegnemen van geweld tegen vrouwen door zoveel mogelijk gebouwen en objecten oranje uit te lichten. De kleur oranje staat symbool voor een stralende, optimistische toekomst vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Ruim 100 gemeentes doen mee aan de actie Orange the World. In gemeente de Wolden wordt het gemeentehuis oranje verlicht. In de gemeente Hoogeveen zullen ook een aantal gebouwen en objecten oranje verlicht worden. In de provincie Drenthe worden Het Drents Museum in Assen, de bruggen in Meppel, de Havixhorst in IJhorst oranje verlicht en in Emmen staat het Noorderlichtfestival in het teken van Orange the World.

 

Op 25 november wordt het startsein van de actie gegeven met een wandeling die langs alle oranje verlichte objecten in de gemeente De Wolden en de gemeente Hoogeveen voert.

 

Kijk voor meer informatie op: www.soroptimist.nl/orangetheworld  en www.orangetheworld.nl