Onderzoek ‘gezond ouder worden’ via het damspel

Hoogeveen – Het maatschappelijk damproject Fitter Brein geeft, in het kader van het onderzoek ‘gezond ouder worden’, acht weken lang damlessen in MFC de Magneet in Hoogeveen. Aanstaande dinsdag vindt de eerste damles plaats. Naast de damlessen is de ontmoeting net zo leuk. Het is prettig om nieuwe mensen te leren kennen en dat kan goed via het prachtige damspel. Marianne Veld gaat vanuit de Open Universiteit onderzoek doen naar ‘Healthy Ageing’, zelfmanagementvaardigheden en sociale betrokkenheid.

 

De damontmoetingen zijn om meerdere redenen leuk. Ten eerste wordt er meer geleerd over het damspel, de spelregels van het dammen zijn makkelijk te leren, maar de mogelijkheden zijn oneindig en ook in moeilijkheid te variëren. Ten tweede, en vooral ook heel belangrijk, zijn de sociale contacten en de mogelijkheid om andere mensen te ontmoeten. Uit ervaring weten we dat het vooral heel gezellig is. Ten derde is het uitdagen van onze hersenen erg belangrijk om gezond ouder te worden.

 

Gezond ouder worden

Marianne Veld gaat vanuit de Open Universiteit onderzoek doen naar ‘Healthy Ageing’, zelfmanagementvaardigheden en sociale betrokkenheid. Gezond ouder worden noemen we met een Engelse term wel ‘healthy ageing’. Uit onderzoek blijkt dat mensen die deelnemen aan sociale activiteiten waarbij men iets nieuws leert een hogere ‘healthy ageing’ ervaren, zich minder eenzaam voelen, betere zelfmanagementvaardigheden en ouderdomsziekten zoals dementie kunnen uitstellen of vertragen.

 

Fitter Brein op pad bij de SWW ontmoetingen
Naast de aanstaande damlessen is Fitter Brein deze week ook begonnen met een toer langs vijf buurtontmoetingen voor ouderen van Stichting Welzijnswerk Hoogeveen. Acht weken lang gaan een groep ouderen werken aan een fit brein door wekelijks even te dammen.

 

Doe zelf mee aan het onderzoek

Aan alle volwassenen die het leuk vinden om het damspel te leren of beter wilt worden in het spel, nodigen wij van harte uit om mee te doen met de damlessen op dinsdagmiddag 13 februari van 15.00 tot 16.30 uur in MFC De Magneet (Grote Beer 20). Tijdens de eerste en de laatste damles zullen er vragenlijsten worden afgenomen. Deelname is vrijwillig en alle gegevens worden geanonimiseerd verwerkt. De damlessen wordt acht weken achtereenvolgens gegeven, deelname is kosteloos. Iedere deelnemer ontvangt een dambordje. Kom langs of meld je aan via [email protected].

 

Dit initiatief wordt mogelijk gemaakt door het Sportakkoord Hoogeveen, Stichting Welzijnswerk Hoogeveen, het ouderenfonds Sluyterman van Loo, de Drentse Dambond en Fitter Brein. Ga naar de website www.fitterbrein.nl voor meer informatie.