Lions reiken prijzen posterwedstrijd uit op plaatselijke basisscholen

Leerlingen van twee basisscholen in gemeente Hoogeveen namen afgelopen week de prijzen in ontvangst voor hun inzendingen voor de ‘peace poster wedstrijd’ van de Lions. Irene Verkerk en Hans Bertels van serviceclub Lions Hoogeveen D’Rante bezochten de scholen en maakten de uitslag bekend.

Leerlingen uit groep 8 van de basisscholen PCBS Het Mozaïek in Hollandscheveld en PCBS De Regenboog in Hoogeveen werkten in de weken voor de herfstvakantie aan de vredesposterwedstrijd die de Lionsclub Hoogeveen D’Rante organiseerde. Het internationale thema was: jouney of peace, in het Nederlands de reis van de vrede.

In de prijzen gevallen
De Lions maakten een feestje van de prijsuitreiking met een traktatie voor alle leerlingen en de prijsuitreiking met eremetaal en speciale tekenset. De gelukkig prijswinnaars zijn: Op PCBS Het Mozaïek uit Hollandscheveld: Manon Annen (1e prijs), Jane Okken (2e prijs) en Judith Hummel (3e prijs). De poster van Manon werd bovendien tweede in het district Noord Nederland. Ook op PCBS De Regenboog werden prijzen uitgedeeld aan respectievelijk de leerlingen : Kris (1e prijs), Jurre (2e prijs en Teun (3e prijs).

Prachtige kunstwerken
Voor de herfstvakantie leverden de scholen de posters in bij lionsclub Hoogeveen D’Rante, waarna de leden van de club de posters per school jureerden. Irene van Verkerk blikt erop terug: “Het was een moeilijke taak voor ons, want we moesten ook rekening houden met de afspraken die zijn gemaakt om ervoor te zorgen dat de posters ook internationaal bruikbaar zijn. De kinderen hebben prachtige kunstwerken gemaakt, waardoor het beoordelen best moeilijk was, maar het is gelukt.”

Betekenis van een reis van de vrede
De leerlingen dachten onder leiding van hun groepsleerkracht over het thema en wat het betekent, voor henzelf en wereldwijd. Het was dit jaar geen gemakkelijk thema, dat bleek uit een reactie van een leerling: “Hoe moet je vrede voorstellen en als je dat hebt ontdekt: hoe moet je de reis van de vrede dan verbeelden?” Toch slaagden de kinderen erin om het mooie te verbeelden met tekeningen met aaneengeregen vlaggen, vastgehouden door gekleurde handen of meegenomen door een duif. Andere kinderen tekenden wereldbollen, regenbogen, handen die een hart vormen en bergtoppen versierd met vlaggen van verschillende landen. Hans Bertels is als gepensioneerd onderwijsman enthousiast over de bijdragen: “De kinderen hebben hun gedachten in allerlei symbolen en kleuren vertolkt. Goede resultaten; fleurig, vol met prachtige vredessymbolen en zeer gevarieerd.”

Begrip tussen volkeren in de wereld
Lions Clubs International organiseert sinds 1988 wereldwijd de vredeposterwedstrijd. Het is een immaterieel project, gericht op kinderen met het doel: het tot stand brengen en in stand houden van een geest van begrip tussen de volkeren van de wereld. Naast het tekenen denken de kinderen in de leeftijd van 11 tot 13 jaar na over het jaarthema. De scholen zenden de getekende posters naar de Lionsclub in hun regio die het project steunen.

500.000 deelnemers uit 200 landen
Sinds 1994 doet Nederland ook mee aan deze internationale wedstrijd. De deelnemende regionale clubs ontvangen jaarlijks duizenden tekeningen, waarna ze de schoolwinnaars kiezen. De districtjury’s beoordelen vervolgens de eerste prijswinnende posters. Daarna gaan de posters naar een nationale jury, die de mooiste poster van Nederland kiest. Deze poster dingt namens Nederland mee aan de wereldwijde wedstrijd, waarvan de prijswinnaar bekend wordt gemaakt door Lions Club International in Amerika. Jaarlijks doen 500.000 kinderen uit 200 landen aan de tekenwedstrijd mee. Lion Hans Bertels is enthousiast: “Natuurlijk hopen we dat onze plaatselijke prijswinnaars het ver zullen schoppen in deze wedstrijd, maar belangrijker is het meedoen en samen nadenken over vrede.”