Lid in de orde van Oranje Nassau: Mevrouw M. Mailissa-Munster

Mevrouw Mailissa-Munster is voorzitter bij de Stichting Salawaku Hoogeveen van 2007 tot heden. Zij doet veel voor de stichting en voor de Molukse samenleving.

De Stichting Salawaku is de Molukse stichting voor samenlevingsopbouw in Hoogeveen en organiseert allerlei activiteiten op sociaal-maatschappelijk en op cultureel gebied, is opgericht in 1977 en heeft haar eigen gebouw. De stichting heeft tot doel het bevorderen en het in stand houden van de eigen cultuur en identiteit, het behartigen van de belangen van de Molukse gemeenschap in Hoogeveen op maatschappelijk gebied, het bevorderen van contacten tussen de Molukse en de Nederlandse samenleving en omgekeerd en het voorlichten van de Nederlandse samenleving over de Molukse gemeenschap en omgekeerd.

Als voorzitter heeft mevrouw Mailissa-Munster vooral ook contacten met organisaties zoals de landelijke Molukse stichting L.S.M.O. voor ondersteuning van ouderen; o.a. cursussen, mantelzorg, beweging ouderen en voorlichting maatschappelijke ondersteuning aanvragen.

Daarnaast heeft ze ook contacten op gemeentelijk niveau met betrekking tot beleid Molukse zaken en is contactpersoon overleg met de Molukse kerken in Hoogeveen.

Ze heeft zorg voor de ouderen en voor de jongeren activiteiten.

Ook heeft veel betekent voor de eerste generatie Molukkers in Hoogeveen. Ze heeft er o.a. voor gezorgd dat er een dagopvang kwam voor de ouderen.

 

Van 2011 tot 2021 was mevrouw Mailissa-Munster begeleider van de Bahtera ouderenopvang, een ‘cultuurspecifieke dagbesteding’ die is opgezet door stichting Salawaku in samenwerking met zorginstelling De Westerkim uit Hoogeveen. Een unieke samenwerking waarbij professionele inzet van de Westerkim hand in hand gaat met de wensen van Stichting Salawaku om de Molukse waarden en normen en tradities volledig op te nemen in de begeleiding en zorg voor Molukse ouderen. Zorgverleners worden daarbij geholpen door Molukse vrijwilligers. De dagopvang is twee keer in de week, op dinsdag en donderdag in De Westerkim.

Bij de dagbesteding Bahtera in het verenigingsgebouw van Salawaku is altijd een medewerker of vrijwilliger aanwezig die de Molukse taal spreekt. Niets moet en er is alle ruimte om zichzelf te zijn.

Mevrouw Mailissa-Munster was begeleider van de ouderen. Er wordt een praatje gemaakt, de krant gelezen, een spelletje gedaan, zoveel mogelijk zelfstandig en waar nodig wordt geholpen. Door de begeleiding en dus ook door mevrouw Mailissa-Munster, wordt ook gekookt en daarna wordt er gezamenlijk gegeten met de ouderen.

 

Van 2017 tot heden is mevrouw Mailissa-Munster lid van de MMS-groep. Elke week op woensdag van 10.00-15.30 uur, is ze behulpzaam bij deze bijeenkomst met ouderen uit Hoogeveen. Er komen niet alleen Molukse ouderen, maar ouderen  uit allerlei culturen. Elke week wordt er een ander thema behandeld, waarover men spreekt of deelt, of men doet aan beweging of een uitstapje. Mevrouw Mailissa-Munster doet de begeleiding en is ook betrokken het koken en samen eten.

 

Van 2012 tot heden is mevrouw Mailissa-Munster begeleider van de Jospan/ Linedancegroep. Ze geeft les en draagt zorg voor contact met andere Molukse wijken. Ook organiseert ze bijeenkomsten met andere Linedancegroepen.

 

Van 2006-2008 was mevrouw Mailissa-Munster vrijwilliger bij de cultuurgroep Molukkers. 1 keer per twee weken van ongeveer 10.00-15.00 uur.  Ze was o.a. coördinator en betrokken bij de workshops over de Molukken; Molukse kleding en dansen. Ook werd er bij elke workshop gezamenlijk gekookt en gegeten.

 

Mevrouw Mailissa-Munster is organisator bij de Ouderengroep Salawaku van 2015 tot heden, een maandelijkse bijeenkomst van ouderen in noord Nederland.

 

Mevrouw Mailissa-Munster was commissielid van de Commissie Onderwijs Molukse jongeren van 2008-2010. De commissie geeft voorlichting op scholen over de Molukse cultuur. Daarnaast heeft men geregeld vergaderingen met de diverse schoolbesturen en overleg met de gemeente Hoogeveen.

 

Bij de vrouwgroep Molukse wijk Hoogeveen was mevrouw Mailissa-Munster van 2005-2007 al vrijwilliger actief. Dit betreft het organiseren van kookworkshops, het uitdragen van de Molukse cultuur naar Nederlandse organisaties en kerken. 1x per twee weken van 0ngeveer 10.00-15.00 uur. Deze vrouwengroep heeft ook geregeld vergaderingen.

 

Mevrouw Mailissa-Munster is ook nog betrokken bij de Schaakclub Hoogeveen. Deze houdt in het gebouw van Salawaku clubavonden. Ze werkt samen met deze schaakclub. Zo heeft ze diverse overleggen over bv. de samenwerking tussen de stichting Salawaku en de Schaakclub Hoogeveen, de coronamaatregelen en de data van de clubavonden.

Mevrouw Mailissa-Mulder is ook vrijwilliger bij het paasschaaktoernooi en schaakdagen voor jong en oud, waarbij zij warme hapjes en maaltijden voor de deelnemers en de bezoekers regelt.

De schaakclub speelt sinds jaar en dag naar grote tevredenheid in het gebouw. De samenwerking is vlekkeloos en de inzet, het enthousiasme en de bevlogenheid van mevrouw Mailissa-Mulder maakt het voor de schaakclub mogelijk een gezellige clubavond te organiseren voor de leden.

 

Mevrouw Mailissa-Mulder heeft heden ten dage nog steeds een grote rol in de Molukse samenleving. Daarbij is haar doel het bevorderen van contacten tussen Nederlanders en Molukkers in Hoogeveen.

 

De belangrijkste zaken van het vrijwilligerswerk zijn aangedragen. Zoals het gaat in de Molukse samenleving is zij overal en altijd betrokken actief.