Algemeen

Lid in de Orde van Oranje Nassau: Karel van den Berg

De heer van den Berg heeft actief bijgedragen aan de kwaliteit van de Hoogeveense muziekcultuur en heeft er mede voor gezorgd dat veel musici van nu, professioneel en amateurs, actief deelnemen aan het muziekleven.

Van de Protestantse Kerk in Nederland heeft hij eind 2022 vanwege zijn 65-jarig jubileum als organist een oorkonde met erepenning ontvangen.

Op 10-jarige leeftijd is de heer van de Berg begonnen met orgelspelen. In zijn toenmalige woonplaats Nieuwkoop heeft hij 15 jaar gespeeld. Na zijn verhuizing naar Hoogeveen was hij 10 jaar betrokken als organist bij de Ichtuskerk in Hoogeveen, waarna hij organist is geworden bij de Goede Herderkerk in Hoogeveen en dit in 2023 40 jaar doet.

 

Vanaf 1983 is de heer van den Berg organist bij de Goede Herderkerk in Hoogeveen. Op 15 september 2023 is hij hier 40 jaar organist.

Hij speelt bijna alle zondagen op een zeer vakkundige manier, er is sprake van een goede samenwerking en afstemming op de insteek van de verkondiging en hij adviseert de predikanten. Ook speelt hij op begrafenissen en bruiloften.

Tijdens de kerkdienst doet de heer van den Berg de vakkundige begeleiding van de samenzang, leert hij nieuwe liederen aan, doet koorbegeleiding in de diensten en de invulling van meditatieve momenten met klassieke muziek na de preek.

Daarnaast helpt de heer van den Berg door de week ad hoc groepjes met liederen, is hij adviseur aanschaf piano’s en stemt en onderhoud regelmatig het orgel.

De heer van den Berg is ook actief in de liturgiecommissie waarvoor hij zijn kennis en ervaring graag inzet.

Naast dit alles is hij ook elke week in het kerkgebouw aanwezig voor het schoonhouden van het kerkgebouw.

De heer van den Berg is nauwgezet, betrouwbaar en trouw, een plezierig mens in de omgang met het (muzikale) hart op de juiste plek en steeds bereid zich in te zetten voor de kerkelijke gemeenschap. Hij is/was meer dan je van een organist mag verachten.

 

De heer van den Berg was 27 jaar betrokken als organist bij het Deo Cantemus Koor in Hoogeveen. Het koor is opgeheven in 2017.

 

Als organist/ pianist was de heer van den Berg van 2004-2020 betrokken bij het Christelijk Gemengd Koor De Weide in Hoogeveen. Hij was aanwezig bij de repetities, deed hiervoor voorbereidend werk en begeleidde de concerten. Het koor is in 2020 opgeheven.

 

Van 2016-2022 was de heer van den Berg organist/ pianist bij het Toonkunstkoor Hoogeveen. Hij was aanwezig bij de repetities, deed hiervoor voorbereidend werk en begeleidde de concerten. Het koor is in 2022 opgeheven.

 

Vanaf 2018 tot heden is de heer van den Berg ook betrokken bij zangavonden van de Valkenstede in Hoogeveen. Hij speelt een zestal avonden per jaar.

 

Ook zet hij zich in voor mensen die orgel of pianomuziek nodig hebben, zoals bijvoorbeeld op begrafenissen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen