Leerlingen RSG Wolfsbos aan de slag met nieuwe apparatuur

Maakonderwijs of ‘leren door te maken’ is een manier om de nieuwsgierigheid van leerlingen stimuleren en hen op een verantwoorde en oplossingsgerichte manier leren om nieuwe technologieën te gebruiken. Om het maakonderwijs van RSG Wolfsbos een extra impuls te geven, zijn er binnen het vmbo twee nieuwe moderne apparaten aangeschaft.

De aanschaf van de nieuwe apparatuur zorgt bij zowel leerlingen als docenten voor enthousiaste reacties. Een groepje leerlingen staat aandachtig te luisteren naar de uitleg over de nieuwe lasersnijder. Dylano heeft de primeur, hij mag als eerste een sleutelhanger met z’n naam erop ontwerpen op de laptop. Vervolgens drukt hij op de knop van het apparaat en is te zien hoe de sleutelhanger door de machine wordt gemaakt. Hoe gaaf is dat! Erik Veldboom, docent D&P bij RSG Wolfsbos geeft aan: “Bij het maakonderwijs worden leerlingen uitgedaagd om stapsgewijs producten te ontwerpen en te maken. Hierbij kan je denken aan conceptvoorbereiding, ontwerpen en calculeren. Dat zijn prachtige voorbeelden van 21e-eeuwse vaardigheden die de leerling in zijn toekomstige carrière kan toepassen. Ook de uiteindelijke verkoop van de producten, via een door leerlingen gemaakte webshop, vraagt veel van de vaardigheden van de leerling.”

Met de nieuwe lasersnijder kunnen leerlingen veel verschillende 2D –design producten maken met bijvoorbeeld hout, karton of textiel. Met de printplotter is het zelfs mogelijk om belettering te maken en kleding te voorzien van professionele een opdruk. Beide machines worden ingezet binnen de verschillende profiel- en keuzevakken van D&P: onder andere bij mode, fotografie, 2D en 3D-design, decoratie en interieur.

Foto (Sytske Poppinga): Dylano maakt met de lasersnijder een sleutelhanger met z’n eigen naam erop.