Landelijke staking Streekvervoer: hoe en wat?

Hoogeveen – Buschauffeurs in het streekvervoer leggen vanaf woensdag 27 juni voor onbepaalde tijd het werk neer. Een hoop gedoe voor reizigers maar tegelijkertijd hard nodig om de nood van betere arbeidsomstandigheden voor de chauffeurs duidelijk te maken. Hieronder leggen de bonden uit wat je kunt verwachten en waarom ze staken.

Waarom staken?

De werkdruk in het streekvervoer is extreem hoog. Zo hoog zelfs dat buschauffeurs geen tijd hebben om naar het toilet te gaan tijdens hun werk. Het lukt maar niet om met werkgevers fatsoenlijke afspraken te maken over werkdruk en pauzes. Daarom leggen de chauffeurs hun werk nu neer.
Ik ben van het streekvervoer afhankelijk, wat nu?
De bonden vinden het heel vervelend, en dit is ook het laatste wat chauffeurs willen. Maar ze zien op dit moment geen andere uitweg. De werkdruk is zó extreem hoog. En voor reizigers is dat ook niet goed: er vallen lijnen uit, mensen missen aansluitingen. En chauffeurs hebben geen tijd meer om te wachten op passagiers die komen aanhollen, of om iemand die slecht ter been is te helpen instappen. Dit is niet hoe de chauffeurs willen werken. Niet voor zichzelf en ook niet voor de reiziger. De chauffeurs willen goede service bieden en dat kan alleen maar wanneer er duidelijke afspraken komen over vermindering van de werkdruk.
Waarom dan geen publieksvriendelijke acties?
De bonden hebben eerder publieksvriendelijke acties gehouden. Bij een eerdere staking hebben we mensen gratis vervoer geboden. Hierop hebben werkgevers chauffeurs gekort op hun salaris. Werkgevers hebben hiermee de weg van publieksvriendelijke acties afgesloten.
Waar zijn de stakingen?
Als het goed is, geeft jouw vervoerder ook aan of er bij hem gestaakt wordt. Check het daarom ook bij de vervoerder. Hierbij het overzicht:
Bussen van onderstaande vervoerders rijden vanaf 27 juni de hele dag niet:
Connexxion
Arriva
Qbuzz
Keolis (voorheen Syntus)
EBS
HERMES

Bron: FNV