Algemeen

Kunstschilder Geert Oldenbeuving geïnspireerd door Vincent van Gogh

Hoogeveen-Geert Oldenbeuving is geboren in 1953 in Buinen, opgegroeid in Borger en sinds 1986 woonachtig in Hoogeveen.
Een zeer gedreven man in zijn kunst hij maakt prachtige schilderwerken, maar ook tekeningen.
In de jaren 70 is hij begonnen met olieverf daarna is hij bezig gegaan met aquarel. In 2000 is hij steeds meer gaan schilderen met acrylverf en heeft daar zijn eigen techniek in ontwikkeld.
Hij is telkens op zoek naar vernieuwing dat is ook te zien in zijn schilderwerk, zoals hij het beschrijft op zijn website. “Zijn doeken hebben welhaast een primitieve en vulkanische uitstraling”

Geert is eigenlijk altijd wel gefascineerd door van Gogh, voor al hoe het leven van Vincent is verlopen.
Hij ziet erg de passie terug in wat ook van Gogh dreef om vernieuwend te zijn, op de wijze van Vincent van Gogh zijn vernieuwende manier in zijn eigenheid.
Deze vergelijking gaat samen met Geert, ook Geert zoekt in zijn werk wat ook duidelijk zichtbaar is in eigenheid.

Van Gogh kon zijn eigen style niet goed vinden in Drenthe, in zijn hele leven vinden we dat ook terug alhoewel hij maar 37 jaar is geworden.
Van Gogh kon ook niet gemakkelijk zijn modellen vinden, het zijn veel zelf portretten en hier en daar mensen met wie hij optrok, wat van Gogh heeft gemaakt.

Van Gogh zag de fotografie in opkomst en dat gaf een grote verandering voor veel schilders uit die tijd, en volgens Geert zag van Gogh dat hij juist iets anders moest gaan doen om zijn eigen identiteit zien te vinden in zijn schilderwerk, hij zocht karakter in de dingen die hij wilde gaan schilderen.

Het werk van Vincent van Gogh heeft hem altijd geïnspireerd, het gaat hem om de passie wat van Gogh geeft in zijn schilderwerk.
Niet om hem na te schilderen, maar de inspiratie is voor de kunstschilder erg belangenrijk.
Na schilderen kan iedereen maar je eigen identiteit leggen in jou manier van schilderen is een ander verhaal.

Als beginnend schilder maak je b.v. eerst een appel, er zijn tal van schilders die ook een appel schilderen, en dat lijkt allemaal op elkaar.
Van Gogh zag dat anders, probeer nu eens een appel te schilderen wat je wel kunt zien dat het een appel is, maar op zo’n manier gaan schilderen dat het totaal niet meer lijkt op de appel zoals iedereen hem schildert maar vernieuwend met jou eigen ideeën, dat is wat Geert zo raakt en van Gogh uniek maakt in zijn kunst.

Geert gaat op zoek naar eigen identiteit en probeert van alles maar niets lukt echt, op een gegeven moment heeft hij zelfs zijn schilderij begraven in de grond en maanden later weer uit de grond gehaald, resultaat helemaal niets, het schilderwerk wat hij maakte daar kwam geen verandering in.
Dus besloot hij het maar te gaan verbranden, en daar gebeurde het, de verf begon te bollen en te blaren, en Geert trok de blaren weer stuk en daar zag hij iets vernieuwends in en paste dit toe in zijn schilderwerk.
Dit is wat hij nu juist bedoeld om vernieuwend te zijn, een zoektocht naar de juiste ingrediënten om een uniek schilderij te kunnen maken.

Van Gogh daarentegen trok vanaf september drie maanden door Drenthe heen, een zeer mistroostige periode, deze mistroostigheid zie je ook in van Gogh zijn werk terug, ook de arbeiders die in het veen zaten, harder werkers die moesten zwoegen voor hun bestaan en niet ouder werden dan 50 jaar.
Dit karakter beeld wordt zeer goed weer gegeven in de schildrijen van Vincent, met al zijn somberheid en het harde leven van toen der tijd.

Terugkijkend in de belevingen van het leven van Geert ziet hij onmiskenbare raakvlakken met het leven van Gogh, dit is gekomen doordat hij enorm betrokken is bij verschillende activiteiten rondom van Gogh 140 jaar, en hierdoor gingen de ogen van hem open en zag hij diverse vergelijkingen met die van Gogh.

Kunst en creativiteit in zijn diversiteit zit in de genen van zijn familie voor hun is het heel gewoon dat ze muziek maken, schilderen, e.d. en dat heeft Geert ook weer door mogen geven aan zijn kinderen.
Kunst is meer dan een schilderijtje maken, het is een “Way off Life” het zit in je bloed, aldus Geert.

De kunstschilder zag de link dat je heel diep en ver weg moet komen, om te komen waar je nu bent. Maar vaak kom je er niet waar je wilt zijn wanneer je aan het schilderen bent, en dan komt de zoektocht want je wilt graag daar zijn wat je voor ogen had, deze worsteling had van Gogh ook. Dit   voelt bijna aan als een kameraadschap met van Gogh, een verbinding wat bijna lijfelijk te voelen is voor de kunstschilder.

Wat hij ook ontdekte dat van Gogh ook iets met muziek heeft gehad, de klanken weer geven in het schilderspalet, dit is ook wat hij zo leuk vindt om te doen waar hij zich helemaal in kan verliezen door te luisteren naar muziek en dit in een schilderspalet weer te geven en afwachtend wat eruit komt. De beleving van klank en kleur en bewegingen is ook terug te vinden in het schrijven van Vincent van Gogh naar zijn broer Theo, in 1881 en gaf blijk van een ”synestetisch” inzicht en beschreef over de schilders die hij bewonderde. Voor Geert een openbaring want toen bestond de “synesthese” al, dit is dus duidelijk dat hij een klik heeft met Vincent van Gogh.

Door verdieping en beleving nu van Gogh zo centraal staat krijg je een enorme beleving, zodanig dat je deze beleving kan waarnemen en geïnspireerd kan raken door de kijk van Vincent van Gogh.

Ooit heeft Geert een ontmoeting gehad in Nieuw Amsterdam 2020, er zou een film gemaakt worden over van Gogh. Hier begon de reis voor Geert en kwam in aanraking met 140 jaar Vincent van Gogh 2023 maar nog niet wist dat dit zo breed werd gedragen. Hij dacht ik moet hierbij zijn en begon met netwerken en contacten te leggen, vanaf dat moment werd hij door iedereen omarmt om mee te denken en items te organiseren hier in Hoogeveen, waar hijzelf persoonlijk ook deelgenoot van is.

Voor de kunstschilder is Van Gogh niet de manier van schilderen maar de manier de drive van Gogh, zijn prikkel om steeds weer nieuwe dingen te ontdekken. En dit is ook wat Geert doet, steeds weer zoeken en ontdekken en vernieuwen in zijn kunst als schilder en zijn creativiteit.

De belangstelling van Geert gaat niet alleen uit naar de schilderkunst, alsook in 3D houdt hij zich bezig. Kunst wat je in 3D aspecten maakt en kunt zien en waarnemen maar ook voelen, kunst waar emotie in zit wat je daadwerkelijk ook beleefd.
Maar ook om mensen te motiveren en te stimuleren om vernieuwend bezig te zijn, dit is straks goed te zien op de vernieuwde rotonde aan de van Limburg Stirumstraat wat hij samen met Raw Artist Michel Lepez heeft mogen ontwikkelen en straks 11 september officieel in gebruik wordt genomen.

Wij hopen nog lang van deze kunstenaar en zijn werk te mogen genieten.

Voor impressie van zijn kunstwerken: klik hier

Foto’s: Paula Bansema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen