Herdenking treinbeschieting door Amerikaanse jachtvliegtuigen

Hoogeveen – Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd op 5 augustus 1944 ter hoogte van de Wijsterseweg in Hoogeveen een trein beschoten door Amerikaanse jachtvliegtuigen. Gedacht werd dat het een militaire trein van de Duitsers was, maar het was een burgertrein. Ruim veertig mensen werden gedood en er waren meer dan 100 gewonden.

Gisteren kwamen ongeveer 60 mensen bijeen in de raadzaal van Hoogeveen voor een herdenking. Albert Smit van Stichting Levende Geschiedenis Drenthe was dankbaar dat er zo veel zijn om dit te kunnen herdenken.” De zaal luistert aandachtig mee.

Na de bijeenkomst vertrok men naar het monument aan de Wijsterseweg waar het 75 jaar geleden allemaal gebeurde. Er werd een gedicht voorgelezen wat eindigt met de woorden die op het monument staan: ‘Hier vervloeiden vriend en vijand in het dodelijk vuur. Vijf augustus ’44. Hartje zomer, rond één uur.’

Na het gedicht klonk de taptoe, gevolgd door de twee minuten stilte. Daarna werden er bloemen bij het monument gelegd.

 

 boekje Dodelijk Spoor

Afgelopen Vrijdag 2 augustus jl. verscheen het boekje Dodelijk Spoor. Het beschrijft de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog van een paarkilometer spoor bij Hoogeveen, dat geteisterd werd door beschietingen, bommen,

waar vliegtuigen neerstortten en waar op 5 augustus 1944 minstens 44 mensen stierven toen een stoomtrein met burgers werd aangezien voor een militaire trein.
Albert Metselaar (st.IGH) publiceerde hier al over in 1992 en het onderzoek ging door omdat er steeds meer informatie boven kwam drijven. In 2004 vond hij gehoor bij Willem Schelhaas (voorzitter HKH) en probeerden ze samen tot een monument te komen. Dat werd dat jaar nog geplaatst op volledige kosten van schenker en ontwerper Peter Schoen (De Willigen). Peter kreeg daarom het eerste exemplaar overhandigd.
Het boek is verkrijgbaar bij Bruna in De Weide (Hoogeveen), Pet, en via de schrijver, coördinator van de Stichting Informatiecentrum Geschiedenis Hollandscheveld & Hoogeveen e.o. (IGH).
Maandag is er een herdenking bij het monument. Omdat veel mensen nog met vakantie zijn, is er begin september een moment waarop er bij het monument volop voorlichting wordt gegeven over wat er op 5 augustus 1944 is gebeurd, zowel ter plaatse als elders in Hoogeveen.
foto: Peter Schoen en het 1e exemplaar