fotowedstrijd gewonnen dankzij ijsvogeltje in woonwijk Hoogeveen

Mathijs van Veen was begin juni precies op de juiste plek, met de juiste lens op zijn camera. Vlak achter zijn huis, in de woonwijk Krakeel in Hoogeveen, vloog namelijk een ijsvogeltje rond. Met de foto die hij toen maakte, heeft hij de fotowedstrijd van Ingezoemd gewonnen! “De winnaar heeft een prachtige foto gemaakt op een plek waar je niet zo snel een ijsvogel zou verwachten,” aldus de jury.​

De fotowedstrijd, die half mei van start ging, is onderdeel van de campagne Ingezoemd en nodigt Drenten uit om op onderzoek uit te gaan in hun eigen wijk. Deelnemers werden aangemoedigd om deel te nemen aan de fotowedstrijd door hun mooiste foto van natuur in hun straat in te zenden.

Wijksafari

Mathijs van Veen, winnaar van de wedstrijd, zal op donderdag 20 juni beloond worden met een exclusief wijksafarifeestje. Samen met buren, vrienden en kennissen gaat hij op pad met een ervaren gids die hen de natuur in de wijk Krakeel, waar Mathijs woont, zal laten ontdekken.

Startschot voor ‘Ingezoemd’

In Drenthe geven mens en natuur al eeuwenlang samen vorm aan het landschap. Bescherming, gebruik en beleving van de natuur waren altijd in balans. Maar nu is die balans verstoord en de natuur in Drentse dorpen, wijken en het platteland vraagt om aandacht.

Daarom hebben de Drentse natuurorganisaties en de provincie Drenthe de handen ineen geslagen. Op 20 juni starten ze, in samenwerking met ROEG!, de campagne ‘Ingezoemd’ waarbij de Drentse natuur in dorpen, wijken en het platteland extra aandacht krijgt. Van natuur in de achtertuin en de straat tot in het weiland en op het boerenerf, van recreatiegebied tot bedrijventerrein. Met deze campagne willen ze het bewustzijn vergroten over het belang van basiskwaliteit natuur en natuurinclusiviteit in onze eigen omgeving. Dit moet ervoor zorgen dat Drenthe blijft bruisen van het leven.

Basiskwaliteit natuur

“De basiskwaliteit natuur staat voor een gebied waar de omgevingscondities zodanig zijn dat algemene planten- en diersoorten algemeen kunnen blijven,” legt Jorine van Nifterik, woordvoerder van de campagne, uit. “Het behoud van deze basiskwaliteit vraagt om een gezamenlijke inspanning van groene organisaties, gemeenten, de provincie, bedrijven en de inwoners van Drenthe.”

De campagne ‘Ingezoemd’ loopt tot eind 2024 en streeft ernaar om een toekomst te creëren waarin de natuur floreert en Drenthe blijft zoemen van leven.

foto: Mathijs van Veen