Even een wijntje bij het kerstdiner? Ook met kerst gaan alcohol en verkeer niet samen

 

Even een glühwein op de kerstmarkt, een gezellige kerstborrel met collega’s of een wijntje bij het kerstdiner. Uiteraard wenst de politie we iedereen hele gezellig feestdagen toe. Tevens wil de politie benadrukken dat ook bij deze gezellige gelegenheden alcohol en verkeer absoluut niet samen gaan. Het nuttigen van alcohol beïnvloed je reactievermogen, je ziet minder goed en je concentratie is slechter. Oftewel; heb je alcohol op? Bestel een taxi of regel een BOB!

Hoe zit het met de regels omtrent alcohol in het verkeer?

U mag niet rijden met meer dan 0,5 promille alcohol in uw bloed als u een ervaren bestuurder bent. U bent een ervaren bestuurder als u meer dan 5 jaar in bezit bent van uw rijbewijs. Heeft u bij een aanhouding een alcoholpromillage van meer dan 0,8 promille? Dan kan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) u een educatieve maatregel opleggen.

Toegestaan alcoholpromillage beginnend bestuurder.

Als u uw rijbewijs haalt, bent u een beginnend bestuurder. Als uw autorijbewijs uw eerste rijbewijs is, bent u 5 jaar beginnend bestuurder. En gelden er strengere regels. Dan mag u niet rijden met meer dan 0,2 promille alcohol in uw bloed. Heeft u bij een aanhouding een alcoholpromillage van meer dan 0,5 promille? Dan kan het CBR u een educatieve maatregel opleggen.

Controle alcoholgebruik via ademtest of blaastest.

Een ademtest of blaastest laat zien of u meer heeft gedronken dan toegestaan. De politie doet deze test bij staandehoudingen of na een ongeval. De uitslag bepaalt of u mee moet naar het politiebureau voor een bloedonderzoek. Met speciale apparatuur meet de politie dan hoeveel alcohol u precies heeft gedronken.

Boete of straf voor rijden onder invloed van alcohol.

Het Openbaar Ministerie kan u een boete en/of gevangenisstraf geven als u rijdt onder invloed van alcohol. Daarnaast meldt de politie u bij het CBR voor het opleggen van een bestuursrechtelijke maatregel. Lees meer over boetes en regels rondom alcohol in het verkeer.

Rijbewijs ingevorderd

U raakt uw rijbewijs kwijt bij 2 veroordelingen binnen 5 jaar voor rijden onder invloed van alcohol. Bij de tweede veroordeling moet dan u minimaal een alcoholpromillage van 1,3 promille hebben.