Burgemeester Loohuis bezoekt ISK-afdeling RSG Wolfsbos

Hoogeveen – Burgemeester Loohuis en Gert Bolkesteijn hebben 11 april jl. een bezoek gebracht aan de Internationale Schakel Klas-afdeling van RSG Wolfsbos te Hoogeveen. De bezoekers lieten zich informeren over de actuele ontwikkelingen van de Internationale Schakelklas (ISK) en kregen een uitgebreide rondleiding langs de klassen.

Onderwijs aan anderstalige jongeren

Sinds april 2015 verzorgt de ISK-afdeling van RSG Wolfsbos te Hoogeveen onderwijs aan anderstalige jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 19 jaar. Momenteel telt de ISK-afdeling zo’n 50 leerlingen, verdeeld over 3 klassen. De ISK-afdeling van RSG Wolfsbos vindt het belangrijk om juist ook deze leerlingen een leeromgeving te bieden, waarin ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Uitgangspunten hierbij zijn: veiligheid, respect, rust, structuur en onderwijs op maat.

Respect

De docenten van de ISK-afdeling hebben de leerlingen goed voorbereid op het bezoek van de burgemeester. Tijdens de lessen zijn vragen aan bod gekomen zoals, “Wat is nou eigenlijk een burgemeester en wat doet hij allemaal?”. En natuurlijk zijn er een aantal vragen bedacht die aan de burgemeester gesteld kunnen worden. De burgemeester bezocht als eerste een klas bestaande uit 15 AMV-leerlingen (alleenstaande minderjarige vreemdelingen). Deze leerlingen komen onder andere uit Eritrea, Marokko, Guinee en Irak. Harma Graveland, Coördinator ISK bij RSG Wolfsbos vertelt: “De leerlingen gingen allemaal staan toen de burgemeester binnenkwam. Dat was heel mooi en respectvol om te zien. Ondanks dat de meeste leerlingen nog maar een paar weken in Nederland zijn, lukte het hen om vragen te stellen zoals: ‘Hoe oud bent u en bent u getrouwd?’.”

Oorlog in Syrië

In een volgende klas, bestaande uit voornamelijk statushouders, ontmoet de burgemeester leerlingen uit onder andere Syrië, China en Guinee. Harma Graveland licht toe: “De normaal drukke leerlingen leken onder de indruk van de ‘grote’ burgemeester. Het bleef muisstil in de klas. Het was mooi om te zien dat de burgemeester vragen ging stellen aan de leerlingen, om het ijs te breken. En dat lukte prima!” Deze leerlingen spraken vervolgens vrijuit met de burgemeester over de oorlog in Syrië en waren benieuwd naar zijn mening en advies. Aansluitend sprak de burgemeester met de mensen die als vrijwilliger werken bij de ISK-afdeling. Al met al was het een ontspannen, plezierig en indrukwekkend bezoek.