Algemeen

Bijeenkomst voor vrijwilligers over signaleren laaggeletterdheid en succesvol verwijzen

Op dinsdag 15 februari van 19.30 – 21.00 uur organiseert Vrijwilligerscollege samen met het Taalhuis een bijeenkomst over laaggeletterdheid. Iedereen moet kunnen meedoen in de samenleving. Eén op de 9 mensen heeft moeite met lezen, rekenen en het gebruiken van een computer of smartphone. Als iemand deze vaardigheden niet of maar beperkt kan toepassen, kan hij/zij laaggeletterd zijn en moeite hebben om mee te kunnen doen in onze maatschappij.

Vroege signalering en een zorgvuldige verwijzing kunnen veel problemen voorkomen en het dagelijkse leven aangenamer maken. Maar wat zijn nu die signalen? Waaraan herken je het minder geletterd zijn? Hoe maak je bespreekbaar dat mensen hierbij geholpen kunnen worden? Soms schamen mensen zich en vinden ze het lastig om aangeboden hulp aan te nemen. Welke instanties helpen daarbij en waar vind je ze? Kortom: hoe zorg je ervoor dat de mensen op de juiste plek de juiste hulp krijgen?

Annet Hofstra is Coördinator Taalhuis in de Bibliotheek van Hoogeveen. Zij verzorgt het college en deelt haar ervaringen met de deelnemers. In de praktijk ervaart zij dat verwijzen beter kan, maar dan moeten de verwijzers wel weten waar ze op moeten letten. Daarnaast zijn laaggeletterden vindingrijk in verdoezelen en is het soms ook lastig om erachter te komen waarom iemand reageert zoals hij/zij doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen