Algemeen

78 Jarige Jurrie Oosterloo uit Hoogeveen heeft 1 grote droom, hij wil heel graag zijn zwemdiploma A halen

De 78 Jarige Dhr. Jurrie Oosterloo uit Hoogeveen heeft 1 grote droom, hij wil heel graag zijn zwemdiploma A halen. Zijn verhaal begon ruim 2 jaar geleden, hij was aan het zwemmen met zijn vriendin, haar dochter en diens partner in een wel bekend zwembad in Almelo. Hier ging hij net als zijn stiefdochter aan het bruggetje hangen in de stroomversnelling. Toen zij los liet deed hij dit ook.

Alleen het grote verschil was dat zij zwemmen kan en hij niet. Om weer boven te komen trok hij zijn stiefdochter naar beneden. Zijn geschrokken vriendin die dit zag gebeuren vroeg vervolgens aan hem of hij wel zwemmen kon. Toen vertelde hij beschamend dat hij zwemmen erg leuk vind maar het nooit heeft geleerd. Hij is op jonge leeftijd alleen met een fietsband om met een touw eraan in het kanaal gegooid om zwemmen te proberen maar verder is daar nooit meer aandacht aan geschonken.

 

Zijn stiefdochter besloot eens te kijken en informeren bij het plaatselijke zwembad of er ook zwemles voor volwassenen is. Dit bleek er te zijn maar er was een wachtlijst. Na een korte periode op de wachtlijst was het moment daar zijn 1e echte officiële zwemles. Met 4 buitenlandse mensen samen mocht hij in bad van 50 cm tot 120 cm diep beginnen met zwemoefeningen.  Hoewel hij het erg lastig vind zette hij dapper door. Naast de zwemlessen op donderdagochtend besloten hij en zijn stiefdochter om ook op maandag te gaan zwemmen om alles te onderhouden en te oefenen. De eerste paar keren deden ze dit in het zwembad in Hoogeveen. Maar door de beperkte openingstijden van het zwembad zijn ze uiteindelijk uitgeweken naar het pas verbouwde zwembad in Emmen. Trouw gingen ze elke maandag samen daar zwemmen en deed hij op donderdagochtend zijn best bij de zwemles. Het ondiepe water vond hij toch erg lastig en na 1,5 jaar besloot de badmeester dat hij het in het wedstrijd bad mocht gaan proberen. Hij ging dapper door met leren. In Emmen kregen er steeds meer mensen en medewerkers zijn verhaal te horen hoe druk hij aan het oefenen was en aan leren was. De badmeesters en juffrouwen moedigden hem aan gaven hem tips en zag hem met sprongen vooruit gaan. Afgelopen december vroeg hij aan zijn badmeester of hij zijn zo gewilde A diploma zou kunnen halen. De badmeester zij de laatste les tegen Jurrie dat hij niet dacht dat hij die zou kunnen halen en met geluk misschien een certificaat. Hier was hij super verdrietig over en teleurgesteld. Na een goed gesprek met zijn stiefdochter en vriendin besloot hij in januari bij zijn nieuwe badjuffrouw te vragen hoe zij er dan over dacht. En ook zij vertelde hem dat hij als hij nog tot de zomer door zou lessen hij een certificaat kon halen maar zijn A diploma nee dat haalde hij niet want de rugcrawl kon hij niet. Na wat door ploeteren besloot Jurrie om dan maar te stoppen met lessen zijn grote droom zou hij niet gaan halen.

 

Hij vertelde het verhaal met tranen in zijn ogen tegen de badmeesters en juffrouwen in het zwembad in Emmen waar hij zo geliefd is. Een badjuffrouw die het erg met hem te doen had vertelde hem en zijn stiefdochter om eens een mail te sturen naar het zwembad misschien dat ze wel een manier wisten om zijn grote droom waar te kunnen maken. Het is namelijk lastig gezien ze in Emmen geen zwemlessen voor volwassen mannen hebben. Zijn stiefdochter heeft diezelfde dag terug in de auto naar Hoogeveen een mail gezonden naar het zwembad. Een paar dagen later kreeg ze een reactie dat ze in de wandelgangen al hadden gehoord over een oudere man die zijn zwemdiploma heel graag zou willen halen, en dat ze erg ontroerd waren door mijn mail. Gezien er geen zwemles voor volwassen mannen is was het lastig maar ze gingen kijken of ze wat konden doen. Intussen bleven Jurrie en zijn stiefdochter doorgaan met zwemmen op de maandag en zij leerde hem de rugcrawl. Deze hadden ze hem in Hoogeveen nooit uitgelegd en geleerd dus dan was het niet gek dat hij dit niet kende. Liergierig als Jurrie is gaat hij er al een bezetene mee aan de slag. Dan komt er weer een mail van het zwembad of Jurrie de volgende maandag eens een keer wil proefzwemmen zodat ze kunnen zien of hij echt zijn A diploma nooit zou kunnen halen. Jurrie vind het heel spannend maar geeft alles wat hij heeft. De badjuffrouw die hem al een aantal maanden niet meer had zien zwemmen was super verbaasd over hoe goed hij alles al deed. Ze heeft hem bijna alles laten doen wat hij voor zijn diploma zou moeten doen en toen het verlossende woord. Ja wij denken dat je je diploma zeker wel halen kan. Jurrie is als een kind zo blij en schreeuwt het van de daken. Alle vaste zwemmers van de maandag kennen Jurrie en zijn verhaal en zijn allen super trots en blij voor hem. Hij moet wel de komende weken werken aan zijn conditie en de badmeesters sturen hem de komende weken een beetje bij.

 

En zoals het nu lijkt mag Jurrie in april voor zijn zo gewilde zwemdiploma A afzwemmen. Zo trots als dat wij allen op hem zijn vonden wij dat we dit verhaal moesten delen met iedereen.

Jurrie wou dit zo graag en heeft er heel hard voor geknokt en met een paar weken zal hij dan eindelijk zijn aller 1e diploma ooit ophalen. Leuk weetje hij heeft ook nog een foto van zijn vader in het zwembad toen die op latere leeftijd ook zijn diploma gehaald heeft. Foto Natasja Viersen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen