Algemeen

Hoogeveense aanpak bermbeheer werpt vruchten af

Hoogeveen –  – Het gaat slecht met de insecten in Nederland. Een van de redenen is dat er te weinig bloemen en planten zijn die insecten nodig hebben voor voeding, beschutting en voortplanting. De Gemeente Hoogeveen zet zich zichtbaar in voor de versterking van de natuur in de openbare ruimte. Dat doet de gemeente door middel van verschralingsbeheer.

Hoe werkt verschralingsbeheer?
Zolang de bodem in de bermen nog te voedselrijk is voor bloemen en planten, worden deze bermen twee keer per jaar gemaaid. Dit gebeurt in juni en oktober.
Het maaisel blijft drie dagen liggen, zodat de aanwezige insecten de kans krijgen om weg te kruipen en de rijpe zaden van de aanwezige bloemen op de ondergrond kunnen vallen. Daarna wordt het maaisel, en dus de voedingsstoffen, geraapt en afgevoerd.
Zodra de ondergrond eindelijk schraal genoeg is en er steeds meer verschillende bloemen en planten in deze bermen verschijnen, worden deze bermen nog één keer per jaar gemaaid (in oktober), waarna het maaisel wordt afgevoerd.
Dit proces duurt vaak vele jaren voordat het effect te merken is. Tegenwoordig worden nieuwe ecologische bermen op voorhand verschraald aangelegd, zodat bloeiende planten zich er sneller thuis voelen.

Investeren in de biodiversiteit
Wethouder Erik Giethoorn: ‘Ongeveer 20 jaar geleden heeft gemeente Hoogeveen de keuze gemaakt om te investeren in de biodiversiteit in een groot deel van haar bermen. De laatste jaren werpt de werkwijze van Hoogeveen haar vruchten af.’
Op steeds meer plekken in de Hoogeveense bermen verschijnen verschillende bloeiende planten, waaronder een toenemende hoeveelheid wilde orchideeën. Hiermee bieden de Hoogeveense bermen steeds meer ruimte voor insecten.

Beste bermbeheerder
Eind vorig jaar heeft gemeente Hoogeveen de prijs voor beste bermbeheerder van Drenthe in ontvangst mogen nemen, omdat in de bermen van Hoogeveen, het grootste aantal verschillende planten werd aangetroffen. Naar aanleiding hiervan zijn een aantal andere gemeenten naar Hoogeveen gekomen om te leren van de Hoogeveense aanpak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen