Week van de Veiligheid in Hoogeveen van start

Hoogeveen: Vandaag maandag 8 oktober, begint de Week van de Veiligheid. Deze week is niet zomaar gekozen, want het is bekend dat met het invallen van de donkere dagen de kans op criminaliteit toeneemt. Tijdens de Week van de Veiligheid brengen diverse organisaties, gemeenten en de politie het thema veiligheid extra onder de aandacht. Ook bij ondernemers en hun personeel.

Week van de Veiligheid in Hoogeveen

Gelukkig blijken veel inwoners van Hoogeveen zich best veilig te voelen in onze gemeente. Uit een recent onderzoek van de Hoogeveensche Courant blijkt dat de minder felle straatverlichting soms gevoelens van onveiligheid op straat aanwakkert. Door ledverlichting is het op sommige plaatsen donkerder geworden. Dat geeft een akelig gevoel. Angst voor inbraken wordt ook vaak genoemd.

Ook de verkeersveiligheid wordt genoemd. Met name op tijden dat de scholieren drie naast elkaar en op de verkeerde weghelft op je af komen fietsen en geen plaats maken voor ander verkeer. Asociaal gedrag vergroot dus ook het gevoel van onveiligheid.

Zichtbaarheid van de politie geeft een veiliger gevoel

De vraag of toegelicht kan worden waaróm iemand zich onveilig voelt, kan maar door relatief weinig personen beantwoord worden. De politie houdt op diverse momenten in het jaar campagnes om extra te waarschuwen voor inbrekers. Velen zijn zich het hele jaar door bewust van inbraakrisico’s, niet alleen tijdens de donkere dagen.

Integraag Veiligheidsplan in ontwikkeling

College en raad zijn bezig met een Integraal Veiligheidsplan voor de gemeente Hoogeveen. Hoogeveen trekt in veel gevallen op met de andere gemeenten in de provincie Drenthe. Het programma Veilig Hoogeveen heeft tot doel ervoor te zorgen dat de gemeente Hoogeveen een woon-, leef- en werkklimaat heeft waar iedereen zich veilig voelt en waar het veilig ís. Het handhaven van de openbare orde en het borgen van de veiligheid in Hoogeveen en de beleving daarvan is een basisvoorwaarde voor het functioneren van stad en samenleving. Het programma Veilig Hoogeveen vormt de basis voor de inzet op veiligheid voor diverse organisaties die bijdragen aan een veilig Hoogeveen.

Burgemeester Karel Loohuis gaat de straat op

Er zijn veel onderwerpen die aandacht vragen. Maar welke zijn nu specifiek voor de inwoners van Hoogeveen de belangrijkste? Burgemeester Karel Loohuis wil daar de vinger achter krijgen. Daarom houdt de gemeente een eigen onderzoek onder de bewoners gedurende de Week van de Veiligheid. Elke dag worden op verschillende plekken in de stad passanten gevraagd om hierover hun mening te geven. Zo breed mogelijk. Wat zijn de belangrijkste onderwerpen uit een lijst van tien, die bij voorrang moeten worden aangepakt? Daarmee kunnen we focus aanbrengen in het programma Veilig en dus de veiligheidsbeleving positief beïnvloeden. Burgemeester Loohuis gaat komende week ook zelf de straat op om mensen te interviewen. Geef hem uw mening!

Vul de enquête online in

Bewoners kunnen eveneens via de gemeentesite hun prioriteiten kenbaar maken in een online enquête. Meedoen kan tot en met 15 oktober.

De Week van de Veiligheid is een landelijk initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid, VNO-NCW & MKB Nederland, Koninklijke Horeca Nederland, Detailhandel Nederland, Transport en Logistiek Nederland en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

De voorlichtingsbus, waar u ook de enquête kunt invullen!

Dinsdag 9 oktober:

10:00-11:30 uur – Nieuwlande, bij de supermarkt

13:30-15:00 uur – Hollandscheveld, o.a. bij de Plus supermarkt

Woensdag 10 oktober: 

10:00-11:30 uur – Hoogeveen, Krakeel, naast de Lidl

13:30-15:00 uur – Pesse, bij de supermarkt

16:00-17:30 uur – Noordscheschut, ter hoogte van de de bakkerij de Soete Suickerbol

Donderdag 11 oktober:

9:00-10:30 uur – Hoogeveen, op de markt

13:30-15:00 uur -Elim, op de markt

16:00-17:30 uur – Hoogeveen, winkelcentrum de Nije Nering

 

Deel dit bericht!

5 gedachten over “Week van de Veiligheid in Hoogeveen van start

 • 9 oktober 2018 om 15:10
  Permalink

  Waar hangen de defibrillators AAN DE BUITENKANT 24/7 van gebouwen? Is toch ook veiligheid? Schaf er een paar aan en maak het kenbaar waar ze hangen, niemand weet dit.

 • 9 oktober 2018 om 15:13
  Permalink

  Ter info:

  Uit een peiling van de Hartstichting blijkt dat de helft (49 procent) van de AED’s niet inzetbaar is. Er zijn 1902 geregistreerde AED’s, waarvan er nog geen duizend (971) direct beschikbaar zijn om in te zetten voor een acute hartnood, bijvoorbeeld omdat ze achter een gesloten deur hangen. AED’s kunnen iemands hartritme met een elektrische schok herstellen.

  • 9 oktober 2018 om 17:29
   Permalink

   Helaas zijn er altijd schoffies die het leuk vinden om openbare AED’s vernielen!

 • 9 oktober 2018 om 21:43
  Permalink

  Ik heb in het verleden voor mijn bedrijf een x-aantal AED’s aangeschaft. Na de bedrijfsbeëindiging heb ik mijn 3 kinderen elk een AED gegeven. Verder is er 1 naar Vloertechniek Hoogeveen BV gegaan. Verleden jaar heb ik er 1 aan een EHBO-vereniging uit een Hoogeveens dorp, die vergeefs daarvoor een beroep op de gemeente Hoogeveen deden, geschonken. Ik heb er nu nog 2 in mijn bezit waarvan 1 in mijn auto en 1 in mijn meterkast. Ik heb verleden jaar, omdat ik best genegen ben 1 van de nog in mijn bezit zijnde AED’s in een buitenkast te hangen, tevergeefs de gemeente Hoogeveen gevraagd daartoe een buitenkast ter beschikking te willen stellen. Er hangt wel een AED bij buurthuis De Weideblik zo zei men. Kijk je echter op https://aed.rodekruis.nl/ dan zie je daarop niet dat daar een AED hangt. Die bij mijn dochter in Schutlanden en bij die mij thuis in Schoonvelde wel.
  Een ijsbaan is natuurlijk ook veel belangrijker dan een AED-buitenkast.

Geef een antwoord