Natuur

Help jij egels bestuderen? Geef je zichtmelding door!

Hoogeveen – In 2023 is werkgroep Hoogeveen Groen, onderdeel van IVN Hoogeveen, begonnen met zichtmeldingen te verzamelen van de Europese egel in de gemeente Hoogeveen. Hiervan is inmiddels de afsluiting geweest en de nieuwe egelmap van 2024 is geopend! De eerste meldingen staan er al weer in. Help jij ook mee?

De egel als gidsdier

Hoogeveen Groen is een werkgroep dat zich richt op de biodiversiteit binnen de gemeente en helpt bij lokale projecten. Bijvoorbeeld door advies en/of workshops te geven of door een stukje PR te verlenen. De werkgroep valt sinds januari 2024 onder IVN Hoogeveen en heeft de egel als ‘gidsdier’ genomen om de biodiversiteit in de wijken te monitoren. Europese egels zijn namelijk dieren die baat hebben bij veel soorten insecten en kleine zoogdieren als voedsel, maar ook bij veel plantensoorten als nestmateriaal en schuilplaats. Zonder een stabiele natuurlijke omgeving, heeft de egel geen plaats in een omgeving als Hoogeveen. Daarom is ook de egelmap in het leven geroepen. Hiermee kan de werkgroep de populatie aan egels in de gemeente blijven monitoren.

Egel gezien? Geef het door!

U kunt de komende vier jaar mee blijven helpen met dit veldonderzoek naar de Europese egel in Hoogeveen. Neemt u al deel aan waarneming.nl? Dan worden uw meldingen automatisch in het onderzoek meegenomen. Daarnaast kunt u ook zichtmeldingen doorgeven via What’s App naar 0621144970 or via de email naar info@hedgehogprogram.com of door een berichtje te sturen via de Facebookpagina van The Hedgehog Program.

Nachtwandeling met veldonderzoek

Op 29 april aanstaande (dus komende maandagavond) wordt een nachtwandeling met veldonderzoek gehouden in samenwerking met IVN Hoogeveen. Deze avond begint om 22:00 uur bij de parkeerplaats bij de Oude Kene en eindigt uiterlijk om 01:00 uur in de nacht. Tijdens de nachtwandeling wordt er verteld over het werk van een onderzoeker en wordt er op een leuke manier actief veldonderzoek gedaan in het gebied. Hiervoor is toestemming verkregen van Landschapsbeheer Drenthe, dat het gebied beheert. Aanmelden is verplicht, deelname is €10 voor niet-leden van het IVN en €5 voor leden van het IVN, en vol is vol! Klik hier voor meer informatie over het evenement.

Aankomende evenementen