Noordscheschut vloert Hoogeveen

Afgelopen zaterdag heeft Noordscheschut de derby tegen Hoogeveen met 5 – 3 gewonnen. Door deze zege mag de equipe van oefenmeester Berry Zandink zich herbstmeister noemen van de 2e klasse J. Gevierde man voor de Schutters was Danny Kiekebelt, die met drie treffers een groot aandeel had in de overwinning van zijn ploeg.

Op een druilerig sportpark De Meulewieke stonden beide teams aan de aftrap. De eerste grote kans was voor de thuisploeg. De kopbal van de geheel vrijstaande Nick Koster verdween echter naast het doel van Raymon Slot. Aan de andere zijde stond Wiebe Zinger zijn mannetje. Toen Jamai Kriekjes vrij voor hem opdook redde de sluitpost bekwaam.

Na ruim een kwartier spelen verdween een stijlvolle omhaal van Koster een halve meter naast het doel. Aan de overzijde was het bij de tweede kans wel raak toen de instormende Saroney Vreeling vanuit een corner snoeihard raak kopte. Amper een minuut later had Koster de gelijkmaker op zijn schoen. Vanuit kansrijke positie belandde diens inzet in de handen van Slot.

In de 25e minuut was Koster andermaal dicht bij de gelijkmaker. Ditmaal moest Slot gestrekt naar de hoek om een kopbal van Koster te keren. Na ruim een half uur spelen was Hoogeveen wel weer trefzeker. Het was Kriekjes die Zinger ditmaal wel het nakijken gaf door het speeltuig vanaf de rechterzijde van speelveld in de korte hoek te schieten. Hoogeveen bijzonder effectief in het verzilveren van de kansen. Noordscheschut moest een tandje bij schakelen. Een snoeiharde vrije trap van Ramon Brakel zeilde richting kruising, maar andermaal had Slot passend antwoord door met een geweldige save zijn doel schoon te houden.

Vijf minuten voor rust sloeg het noodlot toe voor Koster. Na een op het eerste oog onschuldig duel stortte Koster kermend van de pijn ter aarde. De wedstrijd werd tijdelijk gestaakt. Voor Koster volgde een trieste aftocht met vermoedelijk een zware knieblessure. Een fikse aderlating voor de Schutters.

Na een kwartier rust werd de wedstrijd hervat met het uitspelen van de eerste helft, meteen gevolgd door een kant-wissel en de tweede helft. Bjorn Schonewille verving Koster. Jos Kroezen kreeg nog een behoorlijke schietkans in de blessuretijd van het eerste bedrijf. De inzet van Kroezen verdween echter over de deklat.

Bij aanvang van de tweede helft ging Noordscheschut naarstig op jacht naar de aansluitingstreffer. Deze volgde spoedig. Het was een bekeken vrije bal in de verre hoek van Kiekebelt die de spanning terug bracht in de wedstrijd. Noordscheschut op jacht naar verder eerherstel, maar toch waren het de bezoekers die scoorden. Na mistasten in de Schut-defensie kon na een afgemeten voorzet Kriekjes zijn tweede treffer van de middag aantekenen. Noordscheschut kon weer opnieuw beginnen.

De mouwen gingen omhoog en een tweede offensief werd gestart. Eerst ging een vrije bal van Enrico Schonewille aan alles en iedereen voorbij. Een listige punter van Mees Vos werd gekeerd door Slot. Toch was het na ruim een uur spelen andermaal Kiekebelt die zijn team bij de hand nam. Vanuit een corner kopte de aanvalsleider van dichtbij het speeltuig tegen de touwen. Bijna was het de ingevallen Jan ten Cate die de marge meteen weer op twee bracht. Zinger had passend antwoord.

Met een driedubbele wissel trachtte Zandink het tij definitief te keren. Eerst kon een kopbal van de ingevallen Rijnald Vos Slot niet verontrusten. Een minuut later was het echter alsnog raak. Een inzet van Mees Vos belandde in de voeten van Bjorn Schonewille die vanuit de draai geschoten de 3 – 3 op het scorebord bracht. Noordscheschut rook bloed en ging enthousiast op jacht naar drie punten. Hoogeveen leek murw gespeeld en had simpelweg geen antwoord meer op de dadendrang van de Schutters.

Het was wachten op de bevrijdende treffer, die volgde, en hoe. Op een meter of dertig kwam Kiekebelt in balbezit die op fabelachtige wijze het speeltuig strak in de verre bovenhoek deed ploffen. Een prachtige treffer van Kiekebelt die als een ware volksheld in zijn eigen dugout werd onthaald.

Hierna probeerde Hoogeveen het nog wel, maar het was niet meer bij machte om Noordscheschut pijn te doen. Aan de andere zijde kregen de voorwaartsen van Noordscheschut meer ruimte. Enrico Schonewille was bijna keeper Slot te vlug af, de doelman zag zich genoodzaakt aan de noodrem te trekken. De toegekende strafschop werd door Rijnald Vos onberispelijk binnengeschoten.

Een mooie voetbalmiddag met een aantal prachtige doelpunten, passie, strijd en vertier. Noordscheschut sluit het jaar 2023 af als koploper van de 2e Klasse J. De Schutters gaan zich opmaken voor een mooi avontuur in de zaal tijdens het winterreces. Op zaterdag 20 januari zal ijs en weder dienende Grijpskerk de eerstvolgende tegenstander zijn op sportpark De Meulewieke.