Algemeen

Mantelzorg doe je toch er zo even bij naast de gewone dagelijkse bezigheden?

Vrijdag 10 november is de Dag van de Mantelzorger. In Nederland zijn ongeveer vijf miljoen mantelzorgers. Mensen die voor een (ziek) familielid, vriend of buur zorgen. Ze helpen bij dagelijkse activiteiten zoals koken, schoonmaken of administratie.

Maar ze bieden ook geestelijke hulp, bijvoorbeeld bij een depressie. Of zij verplegen iemand met een handicap. Zij vinden dat vaak vanzelfsprekend. Maar dat is het niet.

ZORGINFARCT
Door mantelzorg kan de ander zich redden, thuis blijven wonen en meedoen aan de samenleving. Het fijne van mantelzorgers is dat het mensen zijn die je dierbaar zijn. Ook als iemand toch
naar een zorginstelling verhuist en professionals een deel van de zorg overnemen, blijft liefdevolle mantelzorg nodig. De zorg kampt al met een tekort aan medewerkers. Zonder mantelzorgers zou een groot zorginfarct ontstaan.

OVERBELASTING
In Hoogeveen ondersteunt Stichting Welzijnswerk Hoogeveen mantelzorgers met het programma Mantelzorg-Vitaal. Met als doel dat de mantelzorgers goed voor zichzelf zorgen. Ze organiseren ontmoetingen en lotgenotencontact, zorgen voor waardering en ontspanning om overbelasting te voorkomen. Want dat ligt op de loer. Vaak is de één mantelzorger voor de partner. Met veel liefde, maar gezien de leeftijd soms ook zwaar. Dan is het fijn dat er ook een netwerk van kinderen, buren en eventueel thuiszorg om hen heen staat om bij te springen.
Vrijdag denken we aan alle mantelzorgers en delen we een pluim uit. Trouwens niet alleen op de Dag van de Mantelzorg verdienen ze waardering. Dat verdienen
ze iedere dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen