Noordscheschut heer en meester tegen Achilles 1894

Afgelopen zaterdag heeft Noordscheschut met 6 – 1 gewonnen van Achilles 1894 uit Assen. De formatie van oefenmeester Berry Zandink was nog mild voor de bezoekers, want het was de gehele voetbalmiddag eenrichtingsverkeer richting het Asser doel.

Na een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan de onlangs overleden lid van verdienste Jan Hooijer, ging de wedstrijd onder herfstachtige omstandigheden van start. Noordscheschut schoot uit de startblokken, zichtbaar getergd door de twee nederlagen op rij. De eerste speldenprikken vonden niet het gewenste resultaat en een halve omhaal van Mees Vos ging rakelings voorlangs.

Achilles kwam niet of nauwelijks in het schouwspel voor. Na ruim tien minuten leek Nick Koster de 1 – 0 aan te tekenen, Koster deed dit echter vanuit buitenspelpositie. Een minuut later was Koster alsnog trefzeker. Hij strafte defensief geklungel bij de bezoekers genadeloos af. Na deze opsteker ging Noordscheschut meteen op jacht naar meer. De thuisclub creëerde een hand vol kansen. De bezoekers lieten zich gewillig naar de slachtbank leiden, niet bij machte om de dadendrang van de Schutters te temperen. Een snoeiharde pegel van Melvin Mol belandde op de vuisten van de Asser sluitpost. En na andermaal geklungel in de Asser-defensie schoot Koster ditmaal voorlangs.

Na een klein half uur moest ook doelman Wiebe Zinger voor de eerste maal in actie komen. Zinger redde bekwaam. Hierna leek Noordscheschut aan de andere zijde de score te verdubbelen. Enrico Schonewille trok vanaf de linkerkant het zestienmetergebied binnen, maar vond met zijn inzet de keeper op zijn weg. De rebound belandde voor de voeten van Koster, maar vanuit kansrijke positie verdween het speeltuig enkele centimeters over de deklat. Een minuut later was het alsnog raak. Na een goede combinatie tussen Koster en Schonewille belandde de bal voor de voeten van Vos, die op zijn beurt de keeper kansloos liet. Nadat Ferry Hidding vanuit één van de spaarzame kansen verzuimde om de spanning enigszins terug te brengen. Was het op slag van rust wel weer raak voor Noordscheschut. Enrico Schonewille zocht andermaal de combinatie met Koster en schoof het speeltuig op wonderschone wijze in de verre hoek.

Het tweede bedrijf ging een ongewijzigd Noordscheschut verder waar men gebleven was. Binnen enkele minuten werd de score naar 4 tegen 0 getild. Vos was andermaal het eindstation na een aanval over meerdere schijven. Amper een minuut later dook de pijlsnelle Schonewille vrij op voor het vijandige doel, zijn inzet kon ditmaal worden gekeerd. In de 53e minuut was de thuisploeg wel weer trefzeker. Na een prima actie over de rechterflank van Koster, schoof hij het leer panklaar voor het doel waar het voor de mee opgekomen Jos Kroezen een koud kunstje was om de marge naar vijf te schieten.

Hierna werd de wedstrijd slordiger. Beide ploegen ondervonden zichtbaar hinder van de flinke regenbuien welke de gehele middag al boven sportpark De Meulewieke neerdaalden. Mol probeerde het nog met een tweetal afstandsschoten, maar deze hadden niet het gewenste resultaat. En een kopbal van kersvers vader Robin Sikken werd van de doellijn gered. In de 80e minuut maakte Noordscheschut alsnog de 6 – 0. De pijlsnelle Schonewille brak andermaal door de vijandige defensie en had oog voor de mee opgestormde Koster, die ook zijn tweede treffer van de middag aantekende. Kort voor het sluiten van de markt redden de bezoekers nog wel de eer. Jasper Klok verschalkte Zinger van dichtbij.

Noordscheschut vandaag duidelijk een maatje te groot voor de bezoekers uit Assen. Men heeft zich inmiddels in de top van de van de 2e Klasse J genesteld. Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen FC Wolvega.