Algemeen

Onderzoek: Drenthe de duurzaamste provincie van Nederland

Drenthe is de duurzaamste provincie van Nederland. Hier liggen namelijk op veel daken zonnepanelen, hebben veel inwoners een duurzaamheidssubsidie (ISDE) aangevraagd en is een relatief klein deel van het tuinoppervlak bestraat. Op gemeenteniveau is het Tynaarlo die als duurzaamste uit de bus komt. Dit en meer blijkt uit de Duurzaamheidsindex van energieleverancier Vattenfall, die alle Nederlandse gemeenten onder de loep nam. Hiervoor werd data gebruikt van het CBS, de RVO en Cobra Groeninzicht.

Om de procentuele score voor de Duurzaamheidsindex te bepalen, is per gemeente gekeken naar de totale tuinoppervlakte die bestraat is, het aantal zonnepanelen en het aantal ISDE-aanvragen. Iedere gemeente en provincie is gescoord ten opzichte van het landelijk gemiddelde: een negatief percentage betekent een ondergemiddelde prestatie, terwijl een positief percentage een bovengemiddelde duurzaamheidsscore inhoudt.

Tynaarlo duurzaamste Nederlandse gemeente

Drenthe behaalt een gemiddelde score van 29,7%. Vooral in Tynaarlo maken veel inwoners duurzame keuzes. De gemeente staat niet alleen binnen de provincie, maar zelfs landelijk op de eerste plaats. De top 5 duurzaamste Drentse gemeenten is als volgt:

  • Tynaarlo – duurzaamheidsscore: 71,2%
  • Aa en Hunze – duurzaamheidsscore: 50%
  • Westerveld – duurzaamheidsscore: 45,8%
  • Coevorden – duurzaamheidsscore: 45,8%
  • De Wolden – duurzaamheidsscore: 41,4%
  • Hoogeveen scoort een duurzaamheidsklasse van 19,9%

Borger-Odoorn behaalt juist de laagste score van alle Drentse gemeenten: 2,5%. Hoewel Borger-Odoorn binnen de provincie het laagst scoort, is de gemeente nog steeds duurzamer dan gemiddeld in Nederland. Landelijk is het het Zuid-Hollandse Schiedam waar de minste duurzame maatregelen zijn getroffen door inwoners: de gemeente heeft een score van -55,1%.

Meeste ‘versteende’ tuinen in Meppel

Geen gras, struiken of bomen, maar tegels: 38,7% van de totale tuinoppervlakte in Drenthe is bestraat. Meppel spant de kroon, want in deze gemeente ligt 54% van alle vierkante meters tuin vol met tegels. Ook inwoners van Assen houden van een onderhoudsarme tuin: 52,7% van het totale tuinoppervlak in deze gemeente is bestraat.

In Westerveld kiezen inwoners juist het vaakst voor een groene tuin, want hier is 29,7% voorzien van tegels. Ook De Wolden is relatief groen, hier is bijna een derde van het tuinoppervlak bestraat.

Benieuwd naar de scores van alle gemeenten? Die vind je op de onderzoekspagina: https://www.vattenfall.nl/over-vattenfall/vattenfall-duurzaamheidsindex/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen