Sport

Hoogeveense damster Lisa Scholtens (18) maakt debuut op WK Vrouwen in Curacao

Hoogeveen – Damclub HDC Hoogeveen kan trots zijn op hun jarenlange sterke jeugdbeleid. Voor het eerst in de 76-jarige Hoogeveense damgeschiedenis mag een eigen damlid meedoen op het hoogste podium van de wereld. De 18-jarige Lisa Scholtens, begonnen als 6-jarige bij de jeugddamclub van Hoogeveen, staat in de startblokken voor het wereldkampioenschap dammen vrouwen in het tropische Curaçao.

De tweevoudig jeugdwereldkampioen maakt een sterke ontwikkeling door. Als jeugdspeler heeft zij zich via het EK 2022 in het Belgische Kortrijk een WK-ticket kunnen bemachtigen. Tussen de Europese toppers was dat geen gemakkelijke opdracht. Op het WK kan zij zich nu meten met de rest van de wereld.

Het WK start morgen en duurt tot en met 13 oktober. Aan het WK doen de beste 16 damsters van de wereld mee. Zo zullen de voormalige wereldkampioenen uit Oekraïne Viktoriya Motrichko en Darya Tkachenko meedoen. Ook Natalia Sadowska uit Polen, uitkomend voor het eerste team van HDC Hoogeveen in de ereklasse, probeert haar derde wereldtitel achter haar naam te zetten. Lisa zal tegen elke tegenstander een partij spelen. Dat betekent in twee weken tijd maar liefst 15 dampartijen. Alles vindt plaats in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Een prachtige locatie voor een WK, waar ook de mannen het toernooi zullen spelen.

Lisa heeft zich in de zomer goed kunnen voorbereiden op het WK. Afgelopen zomer deed ze mee aan maar liefst vier toernooien: het NK Vrouwen (tweede plek), World Cup in Rotterdam (derde bij de vrouwen), Nijmegen Open (eerste bij de vrouwen) en Hoogeveen Open (tweede bij de vrouwen). Dat was een mooi begin van het tussenjaar die Lisa nu heeft genomen na het behalen van haar vwo-diploma. Een jaar lang zoveel mogelijk dammen om een goede stap te zetten richting de wereldtop.

Het WK ziet Lisa als een mooie uitdaging. Ze kijkt al uit naar de verschillende sterke tegenstanders: “Ik ga met een open mind het WK in. Partij voor partij ga ik mij voorbereiden en dan zie ik later wel wat het eindresultaat wordt. Uiteraard zal ik elke partij het beste uit mijn spel proberen te halen. Voor mij zijn het nieuwe ervaringen en ik zie het als een leerzaam toernooi voor de rest van mijn damtoekomst. Ik ben al heel blij dat ik meedoe en zeer dankbaar dat het allemaal mogelijk gemaakt is door sponsor Marinus Willemsen die het meisjesdammen in Nederland een warm hart toedraagt. Hij komt mij ook aanmoedigen.”

Lisa staat er niet alleen voor. Naast haar moeder is ook trainer en coach Zainal Palmans van de Hoogeveense damclub in Curaçao om Lisa zo goed mogelijk te begeleiden op technisch en mentaal vlak. “Lisa heeft veel zin in het toernooi. We zijn vier dagen voor het toernooi al in Curaçao om te wennen aan de tropische temperaturen en om zo ontspannend mogelijk het WK in te gaan. Dat is wel nodig met een gevoelstemperatuur van bijna 40 graden en de enorme tijdsverschil met Nederland. Het programma is namelijk loodzwaar en dat heeft Lisa nog nooit ervaren. Ik ben erg benieuwd hoe zij daarmee omgaat.” Op het WK bezet Lisa de underdogpositie. Gezien de ranking hoort Lisa niet bij de favorieten voor de titel, maar eerder bij de underdogs. “Lisa heeft een prachtige creatieve speelstijl en kan zeer gevaarlijk uit de hoek komen met haar ongekende rekenkracht en haar tactische wapenarsenaal.”

Het WK is te volgen via toernooibase.kndb.nl. Daar zullen de uitslagen en partijen worden gepubliceerd.

Foto: Zainal Palmans

Op de foto: Lisa Scholtens klaar voor het WK

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen