112/Misdaad

Slachtoffers van drogeren en needling in Hoogeveense uitgaansleven belanden zelfs in ziekenhuis

Hoogeveen – meestal hoor je er niet veel van omdat slachtoffers van needling of drogeren bijna geen aangifte doen. Maar op social media kwamen afgelopen weekend weer berichten dat er mensen waarschijnlijk slachtoffer zijn geworden van needling of drogeren in het Hoogeveense uitgaansleven.

Het is een fractie van een seconde gebeurd

Het fenomeen komt in het uitgaansleven van Hoogeveen vaker voor. Een voorbeeld is hiervan dat een slachtoffer plotseling onwel werd in een Hoogeveense uitgaansgelegenheid. Hierop is de persoon door personeel en beveiliging naar buiten gebracht om de persoon weer bij positieven te brengen. Maar dit lukte niet waarop een ambulance is opgeroepen. Hier bleek dat de persoon waarschijnlijk was gedrogeerd met ghb dat in een fractie van een seconde in persoon zijn drankje is gedaan. Het slachtoffer is na onderzoek en er geen levensgevaar was onder medisch toezicht van het ambulancepersoneel naar huis gebracht. Het slachtoffer is een week lang flink ziek geweest. Maar naast lichamelijke klachten  heeft dit mentaal ook veel gedaan en heeft het vertrouwen een flinke deuk opgelopen. Naast het persoonlijke leed koste dit slachtoffer het ook nog eens een flinke duit omdat de kosten van het eigen risico van de zorgverzekering  verhaald werden op het slachtoffer.

Er is contact opgenomen met het ziekenhuis voor een onderzoek de volgende ochtend, maar zelfs na hoge doseringen is GHB na 4 uur in bloed en na 6 uur in urine niet meer aan te tonen. Er wordt daarom alleen op GHB getest (bijvoorbeeld in de urine) als er sprake is van acute vergiftiging.

Ook al is het niet altijd aan te tonen De politie roept iedereen op die denkt gedrogeerd te zijn contact op te nemen met de politie zodat er gerichter op daders kan worden gezocht.

 

Wat is drogeren?

Drogeren betekent dat je alcohol, drugs of medicijnen aan iemand geeft, zonder dat diegene dat weet of wil. Meestal wordt het in de vorm van een vloeistof of poeder stiekem in iemands drankje gedaan. Iemand drogeren is verboden. Het is een misdrijf en valt volgens de wet onder mishandeling.

Meestal gebeurt drogeren met alcohol. Bijvoorbeeld door meer alcohol in een mix-drankje te doen. Of iemand alcohol te geven terwijl diegene al dronken is en niet meer weet wat hij of zij doet. Drogeren gebeurt ook met drugs, zoals GHB, XTC, MDMA of slaapmiddelen.

 

Waarom drogeren mensen?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand een ander wil drogeren. Het kan een (zeer slechte) grap zijn: iemand wil gewoon zien wat er gebeurt. Maar het kan ook dat iemand een ander wil beroven of seksueel wil misbruiken.

 

Hoe groot is de kans om gedrogeerd te worden?

Hoe vaak drogeren voor komt is moeilijk te onderzoeken. Uit een aantal onderzoeken blijkt dat drogeren minder vaak voor komt dan mensen denken. De klachten die je kan hebben, kunnen ook komen doordat je moe bent of gespannen. Je hebt bijvoorbeeld een drukke week gehad waardoor de alcohol die je drinkt anders valt. Of het is heel warm binnen, waardoor je flauwvalt. Door alcoholgebruik kun je ook een black-out krijgen, soms ook bij een paar drankjes.

 

Hoe merk je dat je gedrogeerd bent?

Je voelt je misselijk en/of moet overgeven

Je doet, ziet of voelt andere dingen dan normaal

Je kunt niet slapen

Je raakt bewusteloos of bent juist heel erg wakker

Je hebt geen of minder controle over wat je doet

Hoe voorkom ik dat ik gedrogeerd word?

Neem geen slokje drinken of drankje aan van iemand anders

Houd je hand of een dekseltje op je drankje

Zet je drankje niet ergens neer, neem het ook mee naar de wc

Wil iemand je een drankje aanbieden? Loop dan mee naar de bar.

Proeft je drankje vreemd of anders? Gooi het meteen weg!

Wat proef ik als iemand iets in mijn drankje heeft gedaan?

GHB smaakt erg zout, en andere drugs smaken vaak bitter. Als je al gedronken hebt, of een sterk drankje drinkt, dan kan het zijn dat je dit niet proeft.

 

Wat moet ik doen als ik denk dat ik gedrogeerd ben?

Praat er meteen met iemand over of geef het aan bij het barpersoneel.

Ga samen met iemand naar buiten zodat je frisse lucht krijgt.

Ga naar de EHBO of vraag iemand om 112 te bellen.

Vang zo snel mogelijk je urine op. Sommige drugs zijn maar een paar uur in je urine zichtbaar. De urine kun je bij je huisarts inleveren.

Voel je niet schuldig, het is niet jouw schuld.

Codewood ‘Angela’

In steeds meer landen wordt het codewoord ‘Angela’ gebruikt om aan te geven dat je lastiggevallen wordt. Dat kun je ook gebruiken als je denkt dat iemand iets in je drankje heeft gedaan.

 

Soms voel je je bijvoorbeeld zo bedreigd dat je niet wil zeggen dat je lastiggevallen wordt of gedrogeerd bent. Als je dan aan de bar vraagt naar of ‘Angela’ aanwezig is, weet de medewerker dat je hulp nodig hebt. Die kan dan de beveiliging of politie bellen.

 

Spiking of needle spiking

In de media komen steeds meer verhalen naar voren van mensen die aangeven gedrogeerd te zijn met een naald. Dat wordt spiking of needle spiking genoemd. Deze mensen hebben een prik gevoeld of hebben na het uitgaan een blauwe plek of een bultje. Vooral in Engeland en Frankrijk zijn veel meldingen gedaan.

 

Bewijs voor spiking is er nog niet gevonden. Experts geven aan dat het in de praktijk heel erg moeilijk is om iemand te prikken zonder dat diegene dat merkbaar helemaal onmogelijk is het niet. De politie in Nederland houdt alle meldingen bij.

 

Meer weten over gedrogeerd worden?

Op drugsinfo lees je wat je moet weten en wat je moet doen

Ook het Trimbos-instituut heeft veel informatie over spiking verzameld

Onderste gedeelte: Bron GGD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen